Gebelikte böbrek hastalığına dikkat

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, ‘Dünya Böbrek Günü’ kapsamında açıklamalarda bulundu.

Gebelikte böbrek hastalığına dikkat

Kronik böbrek hastalığının, dünyada ve Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir.

Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır” dedi.

 Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptandığını vurgulayan Dr. Akan, “Böbrek enfeksiyonları kadınlarda daha sık görülmektedir.

Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir” şeklinde konuştu.

 Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırdığını dile getiren Dr. Akan, “Genç kadınlarda  gebelik zehirlenmesi, septik düşük ve doğum sonu kanama akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır ve kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir.

Eğer kronik böbrek hastalığınız varsa ve gebeyseniz, aşırı kilodan kaçının, az tuz tüketin ve her gebe muayenenizde tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün” diye konuştu.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X