Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sigara-böbrek

Sigara bütün organlarımız üzerinde zararlı olmasına rağmen yinede çoğu kişi tarafında kullanılmaktadır. Kullanıcılara sorulduğunda hepsi de zararlı olduğunu ifade ederler ve yine de içerler. Aslında zararın gerçek bilincinde olsalar hiç kimse içemez.

-Sigaranın böbrekler üzerinde zararlı etkilerine baktığımızda,

-Böbrek damarlarında daralma yapar: Böbrekler çoğunlukla küçük damarlarda yapılıdır. Sigara nasıl kalp damarlarında daralma( aterosıkleroz) meydana getiriyorsa böbreklerde de meydana getirerek hasar oluşturur.

-Börek hasarlı veya yetmezlikte ise sigara mevcut yetmezliği daha da artırır.

-Diyabet olan kişilerde; hem diyabet hem de sigara bir araya geldiğinde böbrek hasarın gelişme oranı artar.

-Hipertansiyon: Hipertansiyonu olan kişiler sigara da içtiklerinde böbrek hasarı nerde ise kaçınılmaz bir hal alır.

-Kronik bronşit; ileri derecede kronik bronşiti olanlarda, sigara içmeye devam ettikleri zaman oksijene hassas olan böbrekler yeteri kadar oksijen alamaz ve hasar meydana gelir.

– Proteinüri varsa; bir kişide idrarda protein varsa, sigara bu proten atılımını(sızmasını) artırarak böbrek hasarının ilerlemesine neden olur.

Özetle: Sigara bir çok organlarımızda hasar meydana getirdiği gibi böbrekler üzerinde de önemli zararları vardır. Özelikle böbreklerimiz de yetmezlik varsa sigara daha da tehlikelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X