Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Sık sorulan sorular-3

Sık sorulan soruları cevaplandırmaya devam ediyorum.

10-Şekerli ve yağlı gıdaları aldığımda daha mutlu oluyorum. Neden?

Beynimizde bazı hisler için algılayıcılar bulunmaktadır. Bu algılayıcılardan 2 tanesi uyarıldıklarında ağrıyı azaltan, neşe veren, sakinleştiren opioid ve kannabinoid dediğimiz reseptörlerdir. Yağlı ve şekerli hatta unlu maddeler bunları dolaylı olarak uyarır. Endişe, bıkkınlık, sıkıntı, işteki başarısızlıklar, hayal kırıklıkları bizleri bu maddelere yönlendirir ve aç olmasak da yemeye devam ederiz. Nişan, düğün, cenaze, sinema, tatil, eğlence mekânları hep yiyecekler ile beynimizde işaretlidir. Oysa bizler de doğadaki hayvanlar gibi acıktığı zaman yemek yemek üzere programlanmış memeliler grubuna ait canlılardanız.

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken konu şudur: Kız ergenlerde böyle bir durumun varlığının tesbitinde aceleci davranmalı ve bir an önce tedavi durumuna gidilmelidir. Aksi halde bu kızlar ileride tıkanırcasına yiyen birer birey olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Bilim bugün kaloriden ziyade vücuda toplam glikoz girişinin obezitede önemli olduğunu bulmuş durumdadır. Bu nedenle kalori kısıtlayıcı diyetlerin ve bunları uygulayanların başarısızlığının altında bunu bilmeden uygulamaya sokmak yatmaktadır.

11-Vücut en iyi ne zaman yağ yakmaktadır?

Bu konuda farklı görüşler olsa da çoğu bilim insanları gibi ve obezite ile yıllardır uğraşan bir hekim olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Her yemek yediğinizde vücudun yağ yakma sistemlerini durdurursunuz. Vücut en önce glikozu sonra yağları yakar. Sporunuzu yaptıktan sonra 90 dakika daha aç kalırsanız bu dönemde mükemmel yağ yakarsınız.

12-Spor yapıyorum, gıdama dikkat ediyorum ama hep yorgunum.

Hep kaçmak için bahaneler üretiyoruz ancak fiziksel aktivitenin yararlarını saymakla bitiremeyiz. Kalbinizin ve ciğerlerinizin sağlıklı olduğunu hekiminizin size söylemesine rağmen halen yorgunluğunuz varsa bunun altında kronik susuzluk yatabilir. Unutulmamalı, her ne kadar düzenli beslenseniz de vücudun bu besin maddelerini kullanabilmesi, enerjiye çevirebilmesi için belli miktar suya ihtiyacı vardır.

13- D vitaminim genellikle düşük çıkıyor ve ben de belli aralıklar ile D vitamini iğnelerini kırıp içiyorum. Sıkıntı olurmu?

D vitamini eksikliği sık görülüyor. Bazı tv programları ve internet kaynaklı bilgiler bizleri D vitamini almaya yönlendiriyor. Ancak sakıncaları yok değil. Kişide uygun bağırsak florası yoksa ve yeterli K2 vitamini oluşturamıyorsa bu kez dışarıdan kontrolsüzce alınan D vitaminleri uygunsuz doku kireçlenmelerine neden olabilir. D vitamininin kalsiyumu kemiklere oturtması için K2 vitaminine ihtiyaç vardır. K2 vitamini peynirlerde, sakatatlarda (özellikle karaciğerde), yumurtada, tereyağında boldur ama asıl kaynak bağırsak bakterilerinin üretiminden gelenidir.

Çok ilginç gelebilir ama K2 vitamini kalsiyumun kemiklere oturmasına yol açarken damarlara oturup damar sertliği oluşmasını da engelleyen bir garip ve asil etkiye    sahip.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X