Sınır ötesindeki cennet

Huzur, sakinlik, bol oksijen ve güler yüzlü insanlar mı görmek istiyorsunuz… O halde, Rodoplar sizi bağrına basmaya hazır. 

Sınır ötesindeki cennet

ENVER AKASOY

Ardino, Türkçe ismiyle Eğridere… 

Türk azınlığın yoğun olduğu yerlerin başında geliyor.  Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, güler yüzlü insanıyla oldukça şirin bir ilçe. 

13 bin civarında nüfusa sahip ilçeye, 6 aylık bir aradan sonra ikinci gidişimiz. İlkinde, Cebel Belediyesinin konuğuyduk… Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz ziyaretin mimarı ise meslektaşımız Gazeteci Sevinç Çelebi’ydi. 
O günkü Cebel ziyaretinde bir kaç saatliğine de olsa, Eğridere’yi gezme imkanı bulmuştuk. Bu cennet diyarı geçtiğimiz günlerde daha fazla tanıma fırsatımız oldu. Bulgaristan’a  yaptığımız ikinci ziyaret yine sevgili Sevinç’in girişimiyle gerçekleşti. Dedik ya, ilkinde Cebel Belediyesi’nin davetlisiydik, bu kez bizi ağırlayan Eğridere Belediyesi oldu.

1-180.jpg

Bursa Turizmin sahibi Nuri Cibaoğlu, Batut Gayrimenkul Danışmanlığın sahibi Erkut Batut ile Oruç İnşaat Genel Müdürü Levent Oruç’un destek verdiği gezide, 12 kişilik ekibi tecrübeli kaptanımız Mehmet İmamoğlu gece başlayan yolculuğun sonunda sağ salim ulaştırdı Eğridere’ye.  Burada bizleri Belediye Başbakan Yardımcısı Necmi Mümünhocov ve rehberimiz Taner Chobanov karşıladı. Gezi boyunca da bizleri bir an olsun yalnız bırakmayarak güzel bir ev sahipliği örneği sergilediler. 

3800000-57484576_2266145580269237_7536125569486815232_n__50895.jpg

Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Eğridere sık ormanlarla kaplı. Başkent Sofya’ya 300 kilometre uzaklıkta, Kırcaali’nin güneybatısında dağlık bir bölgede yer alan, oksijen deposu kentin 52 köyü var. 

Eğridere (Ardino) yöresinde her yıl 400 dekar yeşil alanın ağaçlandırıldığını öğreniyoruz. Havayı, suyu ve toprağı kirletebilecek büyük sanayi işletmelerinin bulunmaması yüzünden tüm doğallık korunmuş.

3800000-57595624_586093395135429_5401401423214673920_n__50895.jpg

Gezilmesi gereken yerler arasında ise,  Orta Çağ’ın sonlarında inşa edilen “Şeytan Köprü’, buzdolabı diye ünlenmiş “Soğuk Mağara”, Traklara ait “Kartal Kaya”, “Kaleto”, “Krivus” ve “Patmos” kaleleri yer alıyor.

Tabi ki, manzarasına doyamayacağınız,  Arda Nehri’nin dökülüp Kırcaali Barajı’nı oluşturduğu  o eşsiz güzelliği de görmeden kimse geri dönmesin. 

Eğridere’ye yatırımcı aranıyor

Bulgaristan’ın Şirin kasabalarından Eğridere (Ardino), geçtiğimiz günlerde bir grup Bursalı gazeteciyi ağırladı. Habercileri makamında konuk eden Eğridere Belediye Başkanı Resmi Murat, başarılı 3 dönemlik görev süresince yaptıkları çalışmaları anlattı. Ekim ayındaki yerel seçimlerde tekrar aday olduğunu da söyleyen başkan Murat, ilçenin turizm yönünden önem arz ettiğine vurgu yaptı.

2-147.jpg

Bu yüzden tarihi değere sahip yapıları restore ettiklerini ve yolları da yenilediklerine değindi. Murat, sınır ötesi projeler hazırladıklarını da dile getirdi. Yunanistan ile birlikte hazırladıkları proje kapsamında gelen gidenler için dinlenme yerleri yapılacağını kaydetti.

Çalışmaların turizmden ibaret olmadığına da dikkat çekiyor başkan. Sıcak yemek programlarının olduğunu belirten başkan Murat, ‘Her gün bin 300 kişiye sıcak yemek veriyoruz. Bundan büyük keyif alıyoruz. Belediyecilik sürekli halka hizmet. Mevcut imkanları en adaletli şekilde hizmete dönüştürüyoruz’ diyor.

3-096.jpg

MECLİS ÇOĞUNLUĞU BİZDE

Resmi Murat, kendisinin Hak ve Özgürlük Partisi’nden başkan seçildiğini de belirterek, ‘Mecliste iyi bir çoğunluğa sahibiz. 29 meclis üyemizden 23’ü Hak ve Özgürlük Partisi’nden. Bu yüzden, mecliste karar alırken sıkıntı çekmiyoruz’ şeklinde konuşuyor.

Eğridere’nin kardeş belediyeleri de var. Bunlardan biri de Bursa’nın Nilüfer Belediyesi. Kartal ve Kırklareli Belediyeleriyle de kardeşlik bağı bulunuyor Eğridere’nin.

5-033.jpg

YATIRIMCI ARIYORUZ

Başkan Resmi Murat, ‘Son zamanlarda ciddi ilişkiler içindeyiz. Önümüzdeki yıllarda özellikle Türkiye’den gelecek yatırımcılar olacak. Bir kaç şirketle temastayız, Biri otomotiv sektöründe yatırım düşünüyor. Yangın söndürme cihazları üretimi yapan ayrı bir Türk firması da burada fabrika kurma arzusunda. Onların yatırım yapmasını bekliyoruz. 

Kağıt fabrikası konusunda da görüşmelerimiz oldu. Buraları ormanlık olduğu için ciddi bir hammadde var. Mobilyacılık da olur mu diye düşündük ama, o farklı bir sektör. Kağıda uygun ortam var, fakat mobilya için kullanılacak olan ağaçların farklı kalitede olması gerekiyor. Kayın, meşe, kiraz, ceviz gibi ağaçlar gerekli. Bizde bu seviyede, bu kalitede hammadde yok. Bizim ağaçlarımız kağıt için uygun’ şeklinde konuştu.

Resmi Murat sözlerinin sonunda termal su araştırmaları yaptıklarını da söyleyerek, ‘Bir bölge için doğa ve tarihi yerler yeterli değil. Başka sebepler de olması gerekiyor. Turizmi kalkındırmak için gelecek yıllarda inşallah güzel şeyler yaparız.  Termal su araştırmalarımızdan başarı elde edebilirsek buranın daha ciddi gelişeceğine inanıyorum’ dedi.

KAHRAMANLIK DESTANI BURADA YAZILDI

Sütkesiği…. Bulgarca adıyla Mleçino. 1984’te asimilasyona karşı ilk büyük yürüyüş ve direnişin gerçekleştirildiği yer. Kendilerini durdurmaya kalkan tankların önüne atıp kahramanlık destanının yazıldığı noktada, şimdi özgürlüğü simgeleyen bir anıt bulunuyor. 

Sabahattin Ali’yi şiir tadında dinlemek

Eğridere (Ardino) doğumlu olan Sabahattin Ali’yi, Edebiyat öğretmeni eğitimci, araştırmacı yazar Selahattin Karabashev’in sunumuyla dinlemek çok farklı.

Onun, ünlü şair ve yazar Sabahattin Ali le ilgili duygu dolu sunumu hepimizi hüzünlendirdi. Ardinolu hemşehrilerinin sahip çıktığı Sabahattin Ali için her yıl anma etkinliği düzenleniyor. Türk Edebiyatında güzel bir yer edinmiş olan Sabahattin Ali’nin 100. yaş gününde anısına ağaç dikilmiş parkta bir de heykeli bulunuyor.

Kısa ömründe mükemmel eserler ortaya koyan Sabahattin Ali, muhalif görüşleri nedeniyle sürekli takip edilmiş ve Bulgaristan’a geçmeye çalışırken 2 nisan 1948’de sınırda öldürülmüştü. 41 yaşında hayata gözlerini yuman Sabahattin Ali’nin öldürülmesiyle ilgili cinayet ise hala karanlık. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X