Sınırda sıkı kontrol dönemi başlıyor

Almanya İçişleri Bakanı mülteci akınıyla başa çıkabilmek için Avusturya sınırındaki kontrollere geçici olacak başlayacağını duyurdu.

Sınırda sıkı kontrol dönemi başlıyor

Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maziere mültecilerin ev sahibi ülkeyi seçip, diğer AB ülkelerine daha çok şey yapmaları çağrısında bulunamayacağını söyledi.

Almanya ve Avusturya arasındaki trenler seferleri de 12 saatliğine askıya alındı. Alman Başbakan Yardımcısı da önceki gün 13 binden fazla mülteci Münih’e ulaşırken ülkesinin “kapasitesinin sınırında” olduğunu vurguladı.

Almanya’ya bu yıl 800 bin mülteci ulaşması bekleniyor.

Thomas de Maziere düzenlediği basın toplantısında “Bu önlemlerin amacı Almanya’ya mülteci akışını kısıtlamak ve ülkeye girişlerin gerektirdiği prosedürlere geri dönecek” dedi. Bakan ayrıntı vermezken, bu hamle AB ülkelerinde serbest dolaşımı düzenleyen Schengen anlaşmasına prensipte aykırı. Ancak anlaşma sınır denetimlerine geçici olarak geri dönülmesine izin veriyor.

Yunanistan’daki BBC Muhabiri Lyse Doucet bunun Ege’de bir defada en çok insanın öldüğü mülteci faciası olduğunu söylüyor.

Bu arada aynı zamanda Ekonomi Bakanı da olan Alman Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ülkesinin yeni gelen mültecilerle “kapasitesinin sınırına” geldiğini belirtti.

Gabriel ayrıca Avrupa, Körfez ülkeleri ve ABD’ye Ortadoğu’daki mülteci kamplarında yaşayan mülteciler için milyarlarca dolar yardım yapmaları çağrısında bulundu.

Mülteci akını Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve Almanya rotasında devam ediyor.

AB Komisyonu geçen hafta 120 bin mültecinin Avrupa geneline zorunlu kotalarla dağıtılmasına kara vermişti. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ise bu karara karşı çıkıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X