Avatar
Özgür Erdursun

Sıra siyasilerde pamuk eller cebe!

Siyasiler günlerdir vatandaşların oylarını alabilmek için seçimlerden sonra yapacaklarını anlattı, vatandaşlar da görevini yerine getirerek oylarını kullandı. Seçimlerden önce düşük asgari ücret ve emeklilerin düşük maaşlarına çözüm getireceklerini iddia eden siyasiler, işte o gün geldi! Halk vatandaşlık görevini yerine getirdi şimdi sıra siyasilerde bir an evvel hükümet kurulmalı. Yıllardır geçim sıkıntısı içinde olan özellikle asgari ücretliler ve emekliler için pamuk eller cebe…

 

HAKLI NEDENLE İSTİFA EDEN İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesi‘ne göre işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih etmesi durumunda işsizlik ödeneği hakkı vardır.

 

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN;

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu‘na göre;

İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır.

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.

Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizler 300 gün süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.

 

BİLGİ: KADIN ÇALIŞANLARIN SÜT İZNİ:

 

Anne olup çalışanların günlük 1,5 saatlik süt izni var. Bu iznin nasıl kullanılacağına çalışan karar verir. Patron, bu izni kanuna uygun vermezse, çalışanın tazminatını da alıp işten ayrılma hakkı doğar.

Kadın çalışanların, 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek için günde toplam 1,5 saat süt izinleri var. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağına çalışan karar verir. Yani 1,5 saati kadın işçi isterse tek seferde, isterse birkaç seferde kullanabiliyor. Süt izninde geçirilen süre çalışma süresinden sayılıyor. Bu izin patronun verdiği bir izin olarak değerlendirilmez, kanunda tanınmış bir haktır ve çalışanın bu hakkı kullanması esastır.

SORU: Özgür Bey, emeklilik süremi tamamladım. SGK’ya yazılı olarak başvuru yaptım, ilk işe başlama tarihimde işveren adıma prim yatırmamış diye emeklilik başvurum kabul edilmedi. 49 yaşındayım 53 yaşında emekli olabileceğim tarafıma yazılı olarak bildirildi. Şok oldum, ben çalıştım girişim var elimde SSK kartım var ama prim yok diyorlar bu durumda ben ne yapmalıyım? Metin KÜRE

CEVAP: Metin Bey, bu konuda çok kişi emekliliği geldiğinde sizin gibi hayal kırıklığına uğruyor. İşveren sizin işe girişinizi yapmış fakat adınıza prim ödememişse hemen dava açın, o dönemde sizinle birlikte çalışan en az 2 şahit bulun davayı kazanırsınız ve ilk emeklilik müracaat tarihi itibariyle maaşlarınızı alırsınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X