Siyah incire Büyükşehirle ihracat dopingi

Bursa’nın dünyaca ünlü siyah inciri Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi TARIM Aş.nin ihracata başlamasıyla hak ettiği değeri buldu. Bir ay önce 1 lira ettiği için inciri çöpe döken üreticiler şimdi Fransa, Almanya, Hollanda’ya kilogramı 4 liradan inci

Siyah incire Büyükşehirle ihracat dopingi

Her yıl aracı firmaların istedikleri gibi fiyat politikası uygulamasıyla mağdur olan siyah incir üreticilerinin yüzü Bursa Büyükşehir Belediye’nin ihracata başlamasıyla güldü. İhracatçı firmalar, sadece Bursa’da yetişen siyah incirin fiyatını sezon açılırken yüksek fiyattan alıyor, ürün bollaşınca fiyatlar dibe vuruyordu.

Bu durumdan dolayı yıllardır mağdur olan siyah incir üreticileri Bursa Büyükşehir Belediye bünyesinde kurulan Tarım A.Ş’nin siyah incir ihracatına başlamasıyla artan fiyatlar karşısında memnuniyetlerini dile getirdi. Üreticiler Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl artarak siyah incir ihracatı yapmasını ve bu sayede nadide meyvenin üreticiden hak ettiği fiyata alınmasını istedi. 

Çağlayan köyünde incir üretimi yapan Sefa Balaban, “İncir fiyatları dün itibariyle 4 lira oldu. Her yıl firmaların esnek fiyat politikasından dolayı mağdur oluyorduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarım A.Ş sezon ortasında incir ihracatına başladı. Bizim temennimiz incir üreticileri olarak büyükşehir belediyesinin alımlarını artırarak devam ettirmesi. Bu sayede siyah incir fiyatları kontrol altında tutulur. İhracat yapan firmalar kendi kafalarına göre incir fiyatlarını indirip çıkartıyorlar. Bu durum da üreticiler olarak bizi üzüyor. Büyükşehir Belediyesi sayesinde inşallah siyah inciri üreticiler hak ettiği fiyatlara satabileceğiz” dedi.

Büyükşehir devreye girdi, incir 1 liradan 4 liraya çıktı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “İlk defa şimdi ihracat yapıyoruz. Bursa’nın en önemli ihracat ürünlerinden biri olan siyah incir, Bursa siyahı dediğimiz incirimiz dünya da bir numara yüzde doksanı Bursa’da üretiliyor. Bursa’dan başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediliyor. Fakat normal değerinin çok çok altında piyasası oldukça düşük 1 liraya kadar düşmüştü. Biz hemen müdahale etmek durumunda kaldık. Arkadaşlarıma ertesi gün dedim ki hemen Almanya da olun Berlin hali başta olmak üzere Hollanda ve Fransa başta olmak üzere tüm bölgeyle hemen irtibata geçin bu konuda bir faaliyet başlatalım dedim. Gittiler bir gün orda kaldıktan sonra döndüler burada hemen ilk bağlantımızı yaptık. İlk tırımızı hazırlarken incir piyasası birden harekete geçti. Özellikle büyükşehir belediyemizin işe el atmasıyla birlikte üreticinin yanında, arkasında olunca ve destekleyince piyasa hemen değişti. İncir fiyatları 1 liradan 4 liraya çıktı. Burada üretici kazandı. Bizimde amacımız üretici kazansın üreticilerimiz bu konuda kandırılmasın malını en iyi şekilde değerlendirsin dünya pazarlarında yer bulsun refah seviyesi yükselsin kırsal kesimimiz kan kaybetmesin” diye konuştu.

“Bir günde fiyatlar dörtte bire düşüyorsa bunda bir anormallik var demektir”

Tarım A.Ş Genel Müdürü Mustafa Bektaş de üreticilerin yanında olduklarını kaydederek, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde kurulan Tarım A.Ş Türkiye’de kendi alanında tek örnektir. Yaklaşık 2 yıl önce kurulan şirketimiz özellikle üreticilerimizin büyükşehir belediyesinin onların sıcak eli olma anlamında çok önemli görevler yerine getirmektedir. İncir ihracatıyla ilgili aşamaya kadar birçok faaliyete imza attı ama özellikle geçtiğimiz hafta incir fiyatlarının dip yapması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin talimatıyla bir hareket başlatıldı. Tarım A.Ş olarak Almanya’ya ihracat gerçekleştirdik. Bu uygulamamızla beraber üretici birden bire hak ettiği fiyatla incirini satmaya başladı. Özellikle şunu iddia edebiliriz siyah incirin üretildiği tek yer Bursa ve Bursa’nın belli bir bölgesi bu fiyatını da buradaki üreticiler belirler. Elbette talep eden taraf da dikkate alınacaktır ama bir ürün bir gün 1 lira ertesi gün 4 lira edebiliyorsa bunda bir anormallik var demektir, bu derece anormallik olmaz. Belki çok az bir oynaklık olabilir. Biz aradaki çok büyük dalgalanmaların olmadığı çok az bir fiyat aralığıyla siyah incirin satılmasını sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X