Sobayı kombi yaptı!

İnegöl’de emekli öğretmen Mehmet Atlı, sobada ısıttığı sıcak suyu, döşediği tesisatla odalarda gezdirerek, 90 metrekarelik evini 12 yıldır ısıtıyor.

Sobayı kombi yaptı!

İnegöl’ün Hamzabey Mahallesi’nde yaşayan sınıf öğretmeni Mehmet Atlı (62), 28 yıl okullarda görev yaptıktan sonra emekli olunca, evde geçirdiği zamanını artık mucitlik yaparak değerlendiriyor.

Kışın tek sobayla tüm evi ısıtma fikrini hayata geçiren Atlı, tasarımını şöyle anlattı:

‘‘İlk etapta bir kovalı soba aldım, kovanın yerine 20 litrelik su deposu monte ederek işe başladım. Evin içerisine tesisatı döşedim. Evim 3 oda 1 salon ve tümüne petekleri yerleştirdim. Bir kalorifer pompası ve termostat anahtar yerleştirdim. Sobayı yaktm, ısınan su sistemde dolaşınca bütün ev ısındı. 2 yıl onu kullandık, sonra eşim biraz daha fonksiyonlu olsun diye ‘biz bunda yemek, börek gibi bir şeyler de yapalım’ dedi. Ben de bu kümbetli sobayı aldım. Maşinga sobayı odun ve kömürle çalışan kombi konumuna getirdim. Evimin her yeri 21-22, hatta 25 dereceye kadar ısınıyor. Maliyeti 2 bin lirayı aşmayan bu sistemi sadece kapalı devre ısıtma olarak kullanıyorum. Sıcak su için güneş enerjimiz ve termosifon var.”

3879274-sobadan-kurdugu-tesisatla-tum-evini-isitiyor_4455_dhaphoto2__56698.jpg

BİRER TON ODUN VE KÖMÜRLE…

Bu sistemin son derecek tasarruflu olduğunun altını çizen Atlı, şu ifadeleri kullandı: 

‘‘Yakıta gelince, bir ton kömür ve bir ton odunla kışı çıkarıyoruz. Köyden bir arkadaşımıza da yaptık. Bunu Türkiye’nin birçok yerinde görenler de olmuş, onlar da beni arayıp gelip kendilerine de yapmamızı istediler. Bu çok basit bir sistem, su tesisatçısı rahatlıkla yapabilir. Sobanın bir diğer özelliği ise kenarlarının ısınmıyor olması. Bu da evde bulunan küçük çocuklar için tehlike oluşturmuyor. Gelen misafirler de tüm odaların sıcak olduğunu görünce şaşırıyor.”

Mucit öğretmen Atlı, daha önce de hayvan gübresinden elde ettiği biyogazla mutfaktaki ocakta yemek pişirmişti.

3879274-sobadan-kurdugu-tesisatla-tum-evini-isitiyor_4455_dhaphoto3__56698.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X