‘Stressiz insan yoktur barışık insan vardır’

Modern çağın hastalığı olarak bilinen ve pek çok sağlık probleminin nedeni olarak gösterilen stres ve stresle başa çıkma yöntemleri, Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

‘Stressiz insan yoktur barışık insan vardır’

HATİCE DAL 

Doruk Sağlık Grubu Medikal Direktörü Uzman Dr. Fulden Küçük’ün moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Psikiyatri uzmanı Dr. Nuran Şen, Klinik Psikolog Nergis Öksüz, Klinik Psikolog Büşra Keyik ve  Psikolog İremnur Acon Ergül katıldı. Stres ve etkileri konusunda vatandaşları bilgilendiren uzmanlar  stresten korunma yöntemlerine de dikkat çekti. Stresin tüm canlılar için yaşam boyu ilişkili olduğu içsel bir durum olduğunu belirten Dr. Nergis Öksüz, “Kişinin baş edemeyeceğini düşündüğü her şey onun için stres faktörü olabilir. Stres aslında iyi yönetildiğinde fayda getiren, çözüm getiren bir reaksiyondur. Ancak kişinin yaşam işlevini bozucu ve olumsuz etkileyici bir durum olduğunda, tedavisi ve terapisi önerilir. Unutmayın ki, stres zihinsel bir eylemdir. Stressiz insan yoktur, barışık insan vardır” dedi.

“KURUNTULU İNSANLARDAN UZAK DURUN”…

Stresin yaş durumuna göre değerlendirmesini yapan Büşra Keyik de, “İnsan yaşamında çocukluktan yaşlılık dönemine kadar pek çok gelişimsel değişiklik meydana gelmektedir. Pek çok farklı gelişimsel dönemde stres yaşamın kaçınılmaz bir tarafıdır” şeklinde konuştu. İş stresi nedeniyle deprosyon ile sıkça karşılaşıldığının altını çizen İremnur Ergül ise, “Gününüzü planlayın, kaldırabileceğiniz kadar sorumluluk alın, kendinize saygı duyun ve ihtiyaçlarınızı tercihlere dönüştürün.

Endişeli ve kuruntulu insanlardan uzak durun, insanlara karşı affedici olun, bir seferde tek iş yapın, görev tanımınızı belirleyin, zevk aldığınız şeyleri günlük rutininize ekleyerek rahatlayacağınız ortamlar oluşturun. Bunları uyguladığınız takdir de iş yaşamının yoğun ve stresli ortamıyla baş etmeye başlamış olacaksınız” ifadelerini kullandı. Stresle baş etme yöntemleriyle ilgili bilgi veren Dr. Nuran Şen de, “Stresle başetme yöntemleri olarak zihinsel ve bedensel tekniklerin yanısıra antideprasan ve kısa süreli yatışırıcı özelliliği olan ilaçlardan yararlanılır. Stresle baş etme yöntemleri; iyi uyku, sağlıklı beslenme, egzersiz, sosyalleşemek, iyimsel olmak, planlı yaşamak şeklinde sıralanabilir” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X