Sudan kaynıyor

Sudan’da Ömer El Beşir’in devrilmesinin ardından gelişen süreçte tansiyon yükselmeye devam ediyor. Orduya karşı planlanan genel grev öncesinde çok sayıda muhalif gözaltına alındı.

Sudan kaynıyor

Sudan’da orduya karşı planlanan genel grev öncesinde muhalifler üzerindeki baskı artırıldı. 

30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün kitlesel protestoların ardından devrildiği ancak sivil yönetime geçiş şartları konusunda eylemciler ile Geçici Askeri Konsey arasında anlaşma sağlanamayınca, orduya karşı planlanan genel grev öncesi çok sayıda muhalif gözaltına alındı. Sudan Odalar Birliği, ülkedeki banka ve havaalanı çalışanlarının yanı sıra elektrik işçilerinin grev öncesi gözaltına alındıklarını duyurdu. Odalar Birliği, bazı diğer çalışanların da hükümet tarafından tehdit edildiğini savundu. 

SİVİL İTAATSİZLİK…

Eylemcilerin başkent Hartum’da kurduğu protesto kampına hükümet yanlısı milisler tarafından hafta başında müdahale edilmesinin ve onlarca kişinin öldürülmesinin ardından, dünden itibaren sivil itaatsizliğe gidilmesi çağrısı yapılmıştı. Gözaltına alınan isimler arasında, Askeri Konsey ile protestocular arasında arabuluculuk yapan ve biri Beşir’in devrilmesi sonrası sürgünden geri dönen üç muhalif ismin de bulunduğu belirtildi. Gözaltına alınanların nerede tutuldukları da bilinmiyor.

HARTUM’DA SİLAH SESLERİ

Hartum’da çok sayıda iş yeri ve ofisin kapalı olduğu bildirildi. Kentte araç trafiği olmadığı, güvenlik güçlerinin  devriye gezdiği, bununla birlikte silah sesleri duyulduğu belirtildi.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle sokak eylemlerinin mümkün olmadığını vurgulayan Sudan Odalar Birliği’nin yazılı açıklamasında “Sivil itaatsizlik hareketi pazar günü başlayacak (dün) ve sadece devlet televizyonunda sivil bir yönetim ilan edildiğinde sona erecek. İtaatsizlik, dünyanın en güçlü silahlarını dize getirme potansiyeli olan barışçıl bir eylemdir” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X