Sukuk ihracı hız kesmiyor

Hazine ve Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankaları, 10 yıl içinde yurt içi yerleşiklerden çıkarttıkları kira sertifikalarıyla toplam 85 milyar lira, 2 milyar euro, 36 bin ton altın ve 12 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirdi.

Sukuk ihracı hız kesmiyor

Gerçek bir varlık üzerindeki mülkiyet hakkını ifade eden ve hakkın sahibinin ilgili varlıktan gelir elde etmesini sağlayan sukuk, faizsiz bankacılık prensiplerine göre hareket eden yatırımcı grup için önemli bir alternatif yaratıyor. Faizsiz finans sektörüne talebin artması, sektörde kullanılan ‘İslami tahvil’ olarak da adlandırılan sukukun (kira sertifikaları) gelişimine ciddi ivme kazandırdı. Katılım Bankaları Birliği’nin sukuk ihraç verilerine göre, Hazine ve Türkiye’de faaliyet gösteren katılım bankalarının bugüne kadar yurt içi yerleşiklerden oluşturdukları kira sertifikası ihracı, TL cinsinden toplam 85 milyar 290 milyon, euro cinsinden 2 milyar 403 milyon, altın cinsinden 36 bin 456 ton ve dolar cinsinden 12 milyar 476 milyon seviyesinde gerçekleşti. Katılım bankalarının 1 Ocak 2010-31 Temmuz 2019 döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 106 milyon liralık kira sertifikası ihracında en büyük pay 21 milyar 68 milyon lirayla Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın oldu. 

ÖZEL ŞİRKETLER DE ARTIRDI

Albaraka Türk Katılım Bankası 12 milyar 367 milyonluk sukuk ihracı gerçekleştirirken, Vakıf Katılım Bankası’nın ihracı 11 milyar 145 milyon liraya ulaştı. Vakıf Katılım Bankası’nı, 10 milyar 967 milyon lirayla Türkiye Finans Katılım Bankası, 8 milyar 904 milyon lirayla da Ziraat Katılım Bankası takip etti. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, son yıllarda kamunun sağlamış olduğu vergi teşvikleri ile birlikte özel şirketlerin de sukuk ihraçlarını büyük oranda artırdığını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X