Bakan Akar, geçtiğimiz gün MİT Başkanı Hakan Fidan ile birlikte Moskova’da Rusya ve Suriye Savunma Bakanları ve istihbarat başkanlarıyla bir araya gelmişti.
Suriye ile bu görüşmenin ardından bugün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefona görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, ‘Dışişleri Bakanları görüşmesi ocak ayının 2. yarısında olsun’ dedik. Adres Moskova ya da üçüncü bir ülke olabilir.’ ifadelerini kullandı.
“SÜREÇ BUNDAN SONRA GÜÇLENEREK DEVAM EDEBİLİR”
Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının Moskova’daki görüşmesinin perde arkasını Milliyet’e anlattı. Suriye tarafının Türkiye ile görüşmeye olumlu ve istekli baktığını belirten Akar “Süreç bundan sonra güçlenerek devam edebilir” dedi.
Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin bugünkü köşesinde konuyla ilgili köşesinde şunları yazdı; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova’daki toplantı ile ilgili bilgi verirken, “Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık” dedi. Akar, Suriye’nin de Türkiye ile görüşmeye istekli olduğunu ifade ederek, yeni sürecin güçlenerek devam edeceğini kaydetti.
MOSKOVA İLE GÖRÜŞMESİNİN ANA GÜNDEMİ NEYDİ?
Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanları olarak Moskova’da bir araya geldik. Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık. Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi tüm terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. PKK’nın YPG’den farkı olmadığını vurguladık. Ayrıca terör örgütlerinin neredeyse Suriye’nin üçte birini kontrol ettiğini de dile getirdik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye’den Türkiye’ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Temasların sürdürülmesi konusunda da mutabık kaldık.
Bunun geç olması çok doğal. Bunlar ‘Hadi’ deyince bir anda olacak şeyler değil. Bir sürü faktör, aktör var. Bunların makul mantıklı bir çizgide buluşmasıyla buluşma gerçekleşti. (Bu görüşmeler hep üçlü mü devam edecek?) Moskova görüşmesi 11 yıl sonra yapılan ilk karşılaşma. Bu toplantıda her şeyin bir anda çözülmesi beklenemez. Taraflar orada görüşlerini söylediler. Açık ve net şekilde bizim toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, işgal gibi niyetimizin olmadığını fakat 2011’den sonraki gelişmeler çerçevesinde sınırdaki yerleşim yerlerinde sıkıntıların olduğunu, insanların sokağa çıkamaz hale geldiğini belirttik… Biz terör koridorunu engelleyerek bir anlamda sizin savunmanıza ve toprak bütünlüğünüze katkı sağladık dedik. Bunu anladıklarını değerlendiriyorum. Suriyelilerin evlerine dönmeleri konusunda en önemli konu güven. Biz şeffaf, net bir şekilde pozisyonumuzu ortaya koyduk. Sonunda gelinen noktada görüşelim, konuşalım, devam edelim, yol ve yöntemler bulalım konusunda mutabık kalındı. Yeni görüşme için bir tarih ve yer konuşulmadı. Akılla, mantıkla makul olan ne ise yapılır… Bundan sonra süreç güçlenerek sürer. Çünkü taraflarda bu isteği gördük. Hem Suriye Savunma Bakanı’nda hem de ekibinden görüşmekten yana olduklarını izhar ettiler. Olumlu, istekli olduklarını gördük.