Suriyeli çocukların ilk dersi Türkçe

Savaştan kaçarak Türkiye`ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarına uyum eğitimi başladı. Resmi rakamlara göre Bursa`da okullara kayıt yaptıran bin 930 çocuğa Türkçe eğitimi verilmeye başlandı. Matematik, beden eğitimi, resim ve müzikte ise başarı aranmıyo

Suriyeli çocukların ilk dersi Türkçe
SEYİT GÜNDOĞAN
 
Ülkelerindeki iç savaş ve IŞİD tehdidinden kaçan yüzbinlerce Suriyeli mülteci, sığındıkları illerde zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Çocukların yarım kalan eğitimlerine devam etmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda Suriyeli çocuklar devlet okullarında okutulmaya başlandı.
 
İLK ÖNCE TÜRKÇE ÖĞRETİLECEK…
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yayınladığı genelgede; Suriyeli mültecilerinin çocuklarının eğitimlerine devam etmesi için nelerin yapılması gerektiği ve eğitimlerin hangi şartlarda ve nasıl sağlanacağı açıkça belirtildi. Yoğunlukla ilk ve ortaokul öğrencisi olan Suriyeli öğrenciler, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ya da oturdukları mahallelerin okul müdürlüklerine gidip muhtarlıklardan aldıkları belge ile kayıtlarını yaptırabiliyor. Okullara kayıtları yapılan öğrenciler, sınıflara dağıtılarak Türk öğrencilerle kaynaşması sağlanıyor. Suriyeli öğrencilere ilk olarak Türkçe öğretiliyor. Türkçe dışında matematik, beden eğitimi, resim, müzik gibi derslere de giren Suriyeli öğrencilerden bu derslere ilişkin herhangi bir akademik başarı beklenmiyor.
 
11 İLÇEDE EN AZ 2 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ…
 
Suriyeli öğrenciler Bursa’da yoğun olarak ilköğretim seviyesinde öğrenim görüyor. Bursa’nın 11 ilçesinde resmi rakamlara göre toplam bin 930 Suriyeli öğrenci öğrenim görüyor. Ancak bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çünkü, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin haricinde direk okula kayıt yaptıran öğrenciler de var. Bununla birlikte Suriyeli öğrenci sayısı sürekli değişiyor. Yeni göç edenler, yeni kayıt yaptıranlar derken sayı her geçen gün daha da artıyor.
 
EN YOĞUN YILDIRIM…
 
Suriyelilerin en yoğun yaşadığı yer olarak Yıldırım ilçesi göze çarpıyor. Buna bağlı olarak da Suriyeli öğrenci sayısı Yıldırım’da diğer ilçelere göre oldukça fazla. Yıldırım’da şu an itibariyle; bin 7 adet Suriyeli öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 66’sı okul öncesi, 823’ü ilkokul, 160’ı da ortaokul öğrencisi. 823 ilkokul öğrencisinden 576’sı birinci sınıf öğrencisi. 24 lise öğrencisi ise denkliklerine göre; meslek, imam hatip ve anadolu liselerine yönlendiriliyor. Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi’ de ise resmi rakamlara göre; ilköğretimde 231, liselerde ise 28 olmak üzere toplam 259 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.
 
YILDIRIM’DAN SONRA İNEGÖL…
 
Bursa’da resmi rakamlara göre Yıldırım’dan sonra en çok Suriyeli öğrencinin bulunduğu ilçe olarak ise İnegöl dikkati çekiyor. İnegöl’de 322 Suriyeli öğrenci öğrenim görürken, bir diğer dikkat çeken ilçe ise 213 öğrenciyle Gürsu. Kestel’de 74, Nilüfer’de 30 öğrenci bulunurken, en az sayı ise 1 öğrenci ile Karacabey olarak göze çarpıyor. Ayrıca, İznik’de 2, Yenişehir’de 4, Mustafakemalpaşa’da da 7 Suriyeli öğrenci öğrenim görüyor.
 
ÖNCELİKLİ AMACIMIZ UYUM…
 
İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, öncelikli hedeflerinin Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretmek olduğunu belirtirken, onlara ayrıca Türkiye’yi ve Bursa’yı tanıtıcı temel bilgiler verdiklerini söyledi.
 
Suriye’den gelen öğrencilerin bir çoğunun oradan ara sınıflardan geldiğine dikkat çeken Sarıkaya, “Oraya kadar okudukları bölümlerin bizim ülkemizdeki denkliğini, yani bizde neye karşılık geldiğini görmek için gerekli değerlendirmeleri yapıyoruz. Rehberlik uygulamalarını yapıyoruz. İlk yaptığımız iş onları müstakil sınıflara ayırmak yerine entegrasyonunu sağlamak için bizim çocuklarımızın bulunduğu sınıflara alıyoruz. Süreç içinde uygulamada bazı sorunlar doğurabilir ama bunun önüne geçmek için okulun kendi bünyesinde önce Türkçe eğitimi veriyoruz. Amacımız Suriyeli çocukların, bizim çocuklarımızla arkadaşlık kurmaları, tanışmaları, hüsnükabul görmeleri. Bunun dışında beden eğitimi, müzik, resim gibi sosyal etkinlik derslerinde yine aynı sınıflarda bulunabilecekler. Öncelikli amacımız akademik eğitimden ziyade uyum. Bu uygulama Bursa’da ilk. İlk olduğu için hazır paket programlarımız yok. Sonuçta ülkemizin için ciddi bir kriz ve biz bu krizi sağlıklı atlatmaya çalışıyoruz. Uygulamada bir takım eksiklikler çıkacak ama bu eksiklikleri süreç içinde halledeceğiz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X