Suriyelilere tarım eğitimi 

Tarım Orman Bakanlığı öncülüğünde FAO desteği ile gerçekleştirilecek projeyle Suriyeli mütltecilere istihdam imkanı sağlanacak. 

Suriyelilere tarım eğitimi 

HATİCE DAL

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülecek ‘İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Özyeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi Projesi’ başladı.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen açılış törenine Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve FAO yetkilisi Sheikh Ahaduzzaman katıldı. Çalışma kapsamında 8 ilde 815 kursiyere tarımsal iş başı eğitimi verileceğini belirten Ahaduzzaman, projeyle Suriyeliler ve Türklerin mesleki becerilerini geliştirerek istihdam olanaklarının artırılmasının amaçlandığını söyledi.

“GEÇİM KAYNAKLARI GELİŞECEK”..

Uyguladıkları projelerde yüzde 20-30 istihdam sonuçları elde ettiklerini anlatan Ahaduzzaman, Suriye’deki savaştan kaynaklanan 8 yıllık krizi insani yardımlarla çözmenin mümkün olmadığını, daha uzun vadeli müdahalelerde bulunmak gerektiğini vurguladı.

Kişilerin kendi ayakları üstünde durmalarını sağlayabilmenin önemine işaret eden Ahaduzzaman, ‘FAO burada daha uzun vadeli bakış açısıyla bir rol üstlenip geçim kaynaklarını geliştirmeyi amaçlıyor. FAO olarak önümüzdeki iki yılda benzer projelerle 10 ilde 4 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla mesleki becerileri geliştirme, istihdam olanaklarını artırmanın yanı sıra birlikte paylaşma kültürünü geliştirmeyi ve entegrasyonu da önemsiyoruz.’ dedi.
 

GÜNLÜK 50 LİRA VE YEMEK YARDIMI

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de, bu yıl Bursa’da 60’ı Suriyeli, 15’i Türk 75 kişiye ‘fırıncılık’, ‘meyvelerde hasat ve muhafaza’ ve ‘zeytin yetiştiriciliği’ eğitimleri verileceğini aktardı. Sektörleri seçerken Bursa’nın ihtiyaçlarını ve Suriyelilerin istihdamlarına imkan verecek alanları belirmeye çalıştıklarını söyleyen Aygül, ‘Sivil toplum kuruluşları, fırıncılar odası gibi örgütlerle görüşerek onların da görüş ve isteklerini aldık. Dolayısıyla projemiz sahadaki ihtiyaçlarla örtüşen bir proje.’ ifadelerini kullandı.

Aygül, kursiyerlere FAO destekli olarak günlük 50 lira ödeme, 25 liraya kadar da yemek yardımı yapılacağını belirtti. Teorik bilgilerin yanı sıra iş yerlerinde, bağ ve bahçelerde uygulamalı eğitimler verileceğini dile getiren Aygül, “Bu projeyle Bursa’nın ihtiyaç duyduğu sektörlerde kalifiye iş gücünü de kazandırmış olacağız.

Aynı zamanda Suriyelilerin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, kendi ekmeklerini kazanabilmeleri için de bir fırsat olacak” dedi. 

Vali Yardımcısı Abidin Ünsal ise, “‘doyduğun yer mi doğduğun yer mi?’ cümlesinin vucüt bulmuş haliyiz. Biz bu kardeşlerimizi ağırlamaktan son derece mutluyuz. Çünkü biz böyle bir ahlakla yetiştirildik” şeklinde konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X