‘Suriye’ye karışmayın’

Astana süreci çerçevesinde toplanan Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de özerklik ve petrol gelirlerine el konması girişimlerine karşı uyardı. Öte yandan Suriye ordusu stratejik önemdeki M4 otoyolunu yeniden trafiğe açtı.

‘Suriye’ye karışmayın’

Kazakistan’da adı Nursultan olarak değiştirilen başkent Astana’da Suriye barış süreciyle ilgili görüşmelerine devam eden Rusya, Türkiye ve İran, Suriye’ye dış müdahale uyarısında bulundu. 

Üç ülkenin yanı sıra Suriye hükümeti ve silahlı muhalif gruplardan temsilcilerin de katıldığı toplantıda Suriye’de sükunetin sağlanmasının önemine dikkat çekildi. Toplantı sonrasında Rusya, Türkiye ve İran’ın ortak açıklamasında ‘gayrimeşru özerklik girişimleri dahil olmak üzere sahada yeni gerçeklikler yaratma çabalarının reddedildiği ve Suriye petrol gelirlerinin ele geçirilmesi ve transferine karşı olunduğu’ vurgulandı. ABD, Başkan Donald Trump’ın Suriye’deki askerleri geri çekme kararının ardından ülkenin doğusundaki petrol yataklarının DEAŞ’ın eline geçmesini önleme gerekçesiyle söz konusu bölgelerde asker konuşlandırılacağını, petrol gelirinin YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçlerine verileceğini açıklamıştı.

İDLİB UYARASI

Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak açıklamasında İdlib’e de değinilerek bölgede ‘terörist grupların artan varlığından endişe duyulduğu’ ve milislerin yok edilmesi amacıyla üç ülkenin koordineli bir şekilde çalışacağı kaydedildi.

KUZEYİN ŞAH DAMARI

Diğer yandan ‘Suriye’nin kuzeyinin şah damarı’ olarak bilinen M4 otoyolu Suriye ordusu tarafından yeniden ulaşıma açıldı. Otoyolun kontrolünü daha önce elinde bulunduran Kürt güçler, Rusya ile Türkiye arasında varılan Soçi Mutabakat Muhtırası uyarınca Türkiye’nin operasyonuna hedef olmamak için bölgeden çekilmişti. 

Suriye resmi haber ajansı SANA, Suriye ordu birliklerinin otoyol güzergahında konuşlanma işlemlerini tamamladığını ve kontrol noktaları oluşturduğunu bildirdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X