Takipteki kredi de yapılandırılmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi borcu yapılandırma kampanyası başlatan iki bankanın, takipteki kredileri de kapsama alması gerektiğini söyledi.

Takipteki kredi de yapılandırılmalı

Palandöken, yazılı açıklamasında, kredi borcu yapılandırmasında takipteki kredilerin de düşünülmesi gerektiğini bildirdi. Bireysel kredi kartlarında 102,4 milyar liralık toplam borç bulunduğuna dikkati çeken Palandöken, bunun 6,5 milyar lirasının takipteki krediler olduğunu aktardı.

Bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısının, geçen yılın ekim ayı itibarıyla 2 milyon 485 bin kişiye ulaştığına işaret eden Palandöken, 10 ayda takibe düşen kredi kartı borçlu sayısının 684 bin 360 kişi olduğunu ifade etti.

684 BİN KİŞİ VAR

Ziraat Bankası ile başlayan kredi kartı borcu yapılandırmasına Vakıfbank’ın da katıldığını hatırlatan Palandöken şunları kaydetti: ”Bu iki banka, takipteki kredileri de yapılandırma kapsamına almalı. Takipte olan 684 bin 360 kişiye bu imkanın tanınması gerekiyor.

Çünkü kredi kartı sahipleri zaten ödemesi gereken asgari miktarı da ödeyemediği için kredi kartı borçları takibe düşüyor. Aynı zamanda yapılandırma kapsamında birçok belge sunulması ve işlemlerin yapılması isteniyor. Gecikmiş borcun olmaması, tapu, iki imza gibi işi yokuşa süren prosedürler süreci uzatıyor. Kredi kartı borç yapılandırmasında, yapılandırmaya ulaşmak isteyen vatandaşların önündeki bu engeller kaldırılmalı ve takipteki krediler de kapsama alınmalı.”

EN BÜYÜK ENGEL KARA LİSTE

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın krediye ulaşmasının önündeki en büyük engelin ‘kara liste’ olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: ”Krediye en çok ihtiyaç duyan, borçlarını ödemekte en çok zorlanan kesim esnafımız. Esnafın krediye ulaşmasının önündeki en büyük engel de kara liste. Geçmişte borcunu aksatmış, ödeyememiş esnafımız bankalar tarafından kara listeye alınıyor.

Bu konuyu pek çok kez gündeme getirsek de maalesef sorun uzun süredir çözülemedi. Bu ekonomik şartlarda esnafın var olması için krediye ne kadar ihtiyacı olduğu göz önünde bulundurulmalı. Krediye ulaşmada esnafın kaderi bankaların inisiyatifine bırakılmamalı.

Kara liste sorunu çözülerek etkin bir sicil affı getirilmeli. Sicil affı, esnafımızın kredi alabilmesi, işlerini düzeltebilmesi, borçlarını ödeyebilmesi yoluyla zincirleme olarak hem esnafı hem de ekonomimizi rahatlatır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X