İhsan Aydın
İhsan Aydın

Tarihi Belediye binası ve ihtişam

Bu kaçıncı restorasyon bilmiyoruz ama Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin prestij amaçlı kullandığı Orhan Cami bitişiğindeki Tarihi Belediye Binası yeni yüzüyle misafirlerini ağırlamaya başladı.

O yapıya yerel yönetim gazeteciliğine başladığımız tarihten bu yana yaklaşık 30 yıldır girip çıkarız.

Burada yüzlerce hararetli geçen belediye meclis toplantısı izledik, binlerce kez haber ortamlarında bulunduk.

Bu kez gerçekten etkileyici bir görüntü ortaya çıkmış.

O görüntüleri geçtiğimiz hafta Bursa’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un haberlerinde fark ettik.

Bakan Kurum ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın basın açıklamasının yapıldığı tarihi yapı Bursa’nın en ihtişamlı mekanlarından birine dönüşmüş. 

İç kısmı komple elden geçirilen ve yenilen tarihi binada kullanılan iç mobilya malzemeleri ve seçilen renkler gerçekten mekâna ayrı bir hava katmış.

Restorasyon için uzun yıllar önce İstanbul’daki Milli Sarayalar’a gönderilen  koltuk takımları da galiba Bursa’ya geri dönmüş. Altın varaklı hatlarıyla oturma grupları ve vitrinler de mekâna renk katmış.

Eskiden Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarının yapıldığı şimdiki kabul salonu turkuaz renkli perde ve halılarıyla da göz kamaştırıyor.

Göreve gelen hemen her Büyükşehir Belediye başkanı döneminde muhakkak restore edilen Tarihi Belediye Binası bilindiği gibi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı tapu tescil iptal davasıyla el değiştirmişti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü envanterine geçen Tarihi Belediye Binası’nda Bursa Büyükşehir Belediyesi halen kiracı olarak gözüküyor.

Bursa’nın şanına ve ihtişamına yakışır bir hale getirilen Tarihi Belediye Binası bundan sonra Başkan Aktaş’ın önemli konuklarını ağırlayacağı önemli bir merkez olacak.

Gelecek yerli yabancı konukları ihtişamıyla etkileyecek yapının daha uzun yıllar yaşatılması gerekiyor.

İdari yönetim birimlerinin bulunmadığı yapının gelecek kuşaklara taşınması için iyi kollanıp, korunması gerekiyor. Ahşap yapıyı korumak zordur. Ama binayı güzel kılan özelliği de bu.

Bir de tabii ki, cumhuriyet öncesi ve sonrası, onlarca yıldır belediye binası olarak kullanılan tarihi yapının mülkiyeti Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmeli.

Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü takas yöntemiyle bu sorunu çözmeliler.

Büyükşehir Belediyesi Ankara yolu üzerinde kendine yeni bir saray yaptı ama bu tarihi yapının da kendi mülkiyetinde olması gerektiğine inanıyoruz.

3 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin 4. büyük kenti konumundaki Bursa’nın belediye binası kiralık olmamalı.

 

Müzelerde etkinlik bol

 

Bursa’nın geçmişini yeni nesillere aktarmak amacıyla açılmış onca müzemiz var.

Bunların önemli bir kısmı Merinos’ta. Şehrin en çok ilgi görenlerinden olan Kent Müzesi ise Heykel’de. Fakat Bursa’nın değişik yerlerine serpiştirilmiş branş müzelerimiz de var.

Kentin hemen her alandaki geçmişini yansıtan Büyükşehir Belediyesi müzelerinde bugünlerde bir aktivite bolluğu göze çarpıyor.

Gün geçmiyor ki, şehrin müzelerinde etkinlik olmasın.

Drama ve derslerle öğrencilere müzeleri sevdirmeyi amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yetişkinler için ise ebru kurslarından çeşitli konferanslara kadar çok sayıda etkinlik koymuş.

Hemşehrilerimizin müzelerde muhakkak ilgilerini çekecek bir etkinlik bulabileceklerini düşünüyoruz.

Örneğin; yarın 10.00-16.00 saatleri arasında Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde BUSMEK’in katkılarıyla ebru atölyesi var.

Hemşehrilerimiz buraya ücretsiz katılıp, ebru yapmayı öğrenebilirler.

Şehrin ve iş ortamının stresinden bir süreliğine uzaklaşmak için güzel bir aktivite olacağını düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X