Tarihi emanetler yeniden can buluyor

Kutsal ve tarihi emanetler Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservasyon Atölyesi’nde ilk günkü haline getiriliyor. Bakımı ve onarımı yapılan emanetler geleceğe taşınıyor.

Tarihi emanetler yeniden can buluyor

Büyükşehir Belediyesi, tarihi cami, medrese, han, külliye gibi yapıların depolarında saklanan ve zaman içinde ağır hasar gören, dönemin evliyalarına ait kıyafetler, sanduka örtüleri, Kâbe örtüsü gibi kutsal ve tarihi emanetleri konservasyonla yeniliyor.

tsal.jpg

İstanbul Topkapı Sarayı’ndaki kutsal emanetlerin konservasyonunda da görev alan Konservatör Levent İnan’ın koordinatörlüğünde 8 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Konservasyon Atölyesi’nde ilk olarak Üftâde Hazretleri’ne ait 500 yıllık eşyalar birer birer elden geçirilip koruma altına alınmıştı. Yavuz Sultan Selim tarafından Bursa Ulu Cami’ye hediye edilen yaklaşık 500 yıllık Kâbe örtüsü de konservasyon lazer cihazı ile el değmeden ve büyük bir dikkatle yine bu atölyede temizlendi.

tujhfgyjh.jpg

İŞLEMELİ SANDUKA ÖRTÜSÜ

Konservasyon Atölyesi’nde geleceğe taşınan tarihi emanetler arasında, Sultan Murat Hüdavendigar’ın türbesindeki sanduka üzerine serilen 18’inci yüzyıla ait altın tel işlemeli örtü de bulunuyor. İlk günkü orijinal görüntüsüne kavuşan sanduka örtüsü, Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Kuran-ı Kerim ve Hat Müzesi’nde özel bir vitrinde sergilenecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin müzelerinde sergilenecek eserlerin bakım ve onarımını yaptıklarını belirten İnan, Konservasyon Atölyesi’nin Türkiye’de örnek nitelikte olduğunu, bu kadar ağır hasarlı malzemelerle çalışılan başka yer bulunmadığını kaydetti.

EL DEĞMEDEN RESTORE EDİLİYOR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da devam eden çalışmaları yerinde görmek için Konservasyon Atölyesi’ni ziyaret etti. Konservatör Levent İnan’dan çalışmalar hakkında bilgi alan Aktaş, “Taşınabilir kültür varlıklarının korunması için kurduğumuz konservasyon laboratuvarında yüzlerce yıllık kutsal emanetleri, aslına uygun olarak restore edip, yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz. Tarihi emanetlerin restorasyonu lazer cihazı ile el değmeden ve büyük bir dikkatle gerçekleştiriliyor. Eserlerin arasında; Kâbe örtüleri, Sakal-ı Şerif bohçaları, kadife üzerine işlemeli seccadeler ile birçok ecdat emanetinin yanı sıra yüzlerce yıllık el yazması Kuran-ı Kerim’ler bulunuyor” dedi.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X