Tartışmalı ziyaret

ABD Başkanı Donald Trump, Kraliçe 2. Elizabeth’in daveti üzerine 3 günlük bir ziyareti için İngiltere’nin başkenti Londra’ya geldi.

Tartışmalı ziyaret

Trump ülkeye ayak basmadan, gezisine tepki gösteren Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’a hakaret ederek “Tam bir zavallı” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kraliçe 2. Elizabeth’in daveti üzerine İngiltere’ye gitti. Trump ve eşi Melania, Buckingham Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Ancak Trump’ın uçağı İngiltere topraklarına inmeden önce, Amerikan Başkanı,  Londra Belediye Başkanı hakkında eleştirilerde bulundu. Twitter hesabından Khan için ‘tam bir zavallı’ diyen Trump ‘Bana, çok aptal ve beceriksiz New York Belediye Başkanı (Bill) de Blasio’yu hatırlatıyor” dedi.

Khan’ın sözcüsü ise Trump’a ‘Bu gibi çocukça hakaretler ABD Başkanı’na yakışmıyor’ sözleriyle yanıt verdi. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İngiliz Observer gazetinde yayımlanan yazısında Trump’ı ’20. yüzyılın faşistlerinin siyaset dilini kullanmakla’ suçlamış, İngiltere’nin Trump için ‘kırmızı halı sermemesi’ gerektiğini söylemişti.

ÖZEL HELİKOPTERLE GELDİ

Trump ve eşi, ABD’nin Londra Büyükelçiliğinden kalkan özel helikopterle Buckingham Sarayı’na geldi. Kraliçe 2. Elizabeth ile İngiltere Veliaht Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla tarafından karşılanan Trump ve eşi için Buckingham Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenlendi. Top atışlarının yapıldığı resmi törende iki ülkenin milli marşları okundu. Trump’ın askeri kıtayı teftiş etmesinin ardından tören sona erdi.  Londra’ya 3 günlük ziyaret gerçekleştiren Trump, akşam saatlerinde sarayda onuruna verilen yemeğe katıldı.  Ziyareti kapsamında İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya gelecek oln Trump, Portsmouth’da Normandiya çıkarmasının 75. yılı anma törenlerine de katılacak.

LONDRA’DA İSTENMİYOR 

Trump’ın Buckingham Sarayı’nda onuruna verilen akşam yemeğine Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan Markle katılmadı. Trump, Meghan Markle’a ‘ahlaksız’ dediğini ses kayıtlarına rağmen inkar etmişti.

Ayrıca parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nın Başkanı John Bercow, ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ile Liberal Demokrat Parti lideri Vince Cable tarafından boykot edildi. Trump, siyasilerin boykotunun yanı sıra saray önünde İngilizler tarafından da protesto ediliyor.

Bölgede güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarılırken, devlet başkanlarının ziyaretleri kapsamında gerçekleştirilen at arabasıyla geçit töreni de boykot ve protestolar nedeniyle Trump’ın güvenliği düşünülerek gerçekleştirilmeyecek. Trump’ın ziyareti nedeniyle Londra’da yollar trafiğe kapatıldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X