Taşınır rehni KOBİ’leri rahatlattı

Taşınır Rehni sistemiyle bugüne kadar fiili kullandırımın 96 milyar lirayı bulduğunu anlatan Bakan Pekcan, bu kapsamda en çok ticari alacakların söz konusu sisteme konu edildiğini kaydetti.

Taşınır rehni KOBİ’leri rahatlattı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ‘Taşınır Rehni’ sistemiyle KOBİ’lere 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağlandığını söyledi.

Pekcan, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak, taşınırların ticari işlemlerde teminat olarak kullanılmasını yaygınlaştırmak ve alacağın tahsili için alternatif imkanlar getirmek için reform niteliğindeki Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girdiğini hatırlattı. 

Söz konusu düzenlemeyle KOBİ’lerin yanı sıra çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının finansmana erişiminin kolaylaştığını vurgulayan Pekcan, bu aktörlerin rekabet güçlerinin artmasıyla Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesine katkı sağlanmasının amaçlandığını  kaydetti.

Bakan Pekcan, düzenlemeyle taşınırların borcu karşılaması halinde ticari işletme veya esnaf işletmesinin tümü üzerinde rehin kurulmasının önüne geçilmesini, tacir ve esnafların birbirlerinin yatırımlarını finanse edebilmelerini sağlayarak kredi kuruluşu dışında alternatifler sunulmasının hedeflendiğini anlattı. 

İŞLEMLERİ SORGULAMA İMKANI

Bu kanun ile birlikte Rehinli Taşınır Siciline ilişkin tüm işlemlerin bakanlığın denetimi ve gözetimi altında oluşturulan Taşınır Rehin Sicili (TARES) sistemi üzerinden noterliklerce yapılmaya başlandığını ifade eden Pekcan, ‘’Bu sicil ile finansal kuruluşlara kredi talebinde bulunanların rehinli işlemlerini sorgulama imkanı getirildi. Sicil sisteminde işleyişi kolaylaştırmak adına bazı bakanlıklar ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği ile protokoller imzalandı” dedi.

96 MİLYAR LİRAYI BULDU

Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu çerçevesinde TARES’e bugüne kadar 19 bin 289 adet rehin sözleşmesi tescil edildiğini dile getiren Ruhsar Pekcan, şöyle devam etti: ‘’Bu tescil işlemi karşılığında KOBİ’lerimize yaklaşık 237 milyar lira, 38 milyar dolar ve 11 milyar euro finansman imkanı sağlandı. Bugüne kadar fiili kullandırım yaklaşık 96 milyar lirayı buldu. Bu kapsamda en çok 455 bin 130 adet ile ticari alacaklar taşınır rehnine konu edildi. Bunu 412 bin 997 adet ile makine ve teçhizat takip etti.”

REFORM NİTELİĞİNDE İYİLEŞTİRMELER

Türkiye’nin Dünya Bankası’nın açıkladığı son Doing Business (İş Ortamı) Raporu’nda bir önceki yıla kıyasla 17 sıra yükselerek 190 ülke arasında 43’üncü sırada yer aldığını hatırlatan Pekcan, “Ülkemiz iş yapma kolaylığını ölçen 10 kriterin 7’sinde reform niteliğinde iyileştirmeler gerçekleştirdi” diye konuştu. 2019 Raporu’nda işe başlama kriterinde Türkiye’nin bir önceki yıla göre 2 basamak yukarı çıkarak 78’inci olduğuna işaret eden Pekcan, dış ticaret kriterinde ise 29 sıra atlayarak 42’nci sıraya çıktığının altını çizdi.

TÜRKİYE 32. SIRAYA YÜKSELDİ

Ruhsar Pekcan, iş yapma kolaylığı endeksinde yer alan finansmana erişim faslının en çok reform yapılan alan olduğunu vurgulayarak, söz konusu alanda Türkiye’nin 190 ülke arasında 77’nci sıradan 32’nci sıraya yükseldiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında taşınır rehninin etkinliğini arttırmak amacıyla ilk etapta Türkiye’nin 10 ilinde geniş kapsamlı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildiğini belirten Pekcan, daha fazla ilde toplantılara devam ederek finansmana erişiminde sunulan bu imkanın reel sektöre anlatılmasını amaçladıklarını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X