Tayland’da eski Başbakan Yinglak siyasetten men edildi

Tayland meclisinde yapılan oylamada, Yinglak Şinavatra’nın beş yıl boyunca siyasetten men edilmesi onaylandı.

Tayland’da eski Başbakan Yinglak siyasetten men edildi

Tayland’da eski Başbakan Yinglak Şinatavra’nın beş yıl süresince siyasetten men edilmesi kabul edildi. 

Üyelerini cunta yönetiminin belirlediği mecliste yapılan oylamada, hükümeti geçen yıl 22 Mayıs’ta askeri darbeyle devrilen Yinglak’ın görevini kötüye kullandığı ve beş yıl boyunca siyasetten men edilmesi onaylandı. 

Üyelerinin yarısı emekli ya da hala görev başındaki askerlerden oluşan 220 sandalyeli mecliste yapılan oylamada, 190 vekilin kabul oyu kullandığı belirtildi. 

Eski Başbakan Yinglak Şinavatra, temmuz ayında Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu tarafından pirinç sübvansiyonu programındaki yolsuzlukları önlemek için harekete geçmeyerek görevini kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuştu.

Oylamadan birkaç saat önce de Tayland Başsavcılığı, eski Başbakan aleyhinde görevini kötüye kullanma ve yolsuzluktan dava açmayı planladığını açıkladı. Eski Başbakan Yinglak Şinavatra, açılacak davada suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir. 

Tayland ordu komutanı General Udomdej Sitabutr, oylamadan sonra Şinavatra’nın destekçileri “Kırmızı Gömlekliler”e gösteri yapmamaları, aksi takdirde sıkıyönetim uygulama uyarısında bulundu. 

Yinglak’ın partisi, 2011’de iktidara geldikten sonra pirinç üreticileri için destekleme programı uygulamaya başlamıştı. Önce üreticiden büyük övgü alan program, zaman içinde milyarlarca avroluk zarara neden olmuştu. Programdaki yolsuzluğun farkında olmasına karşın önlemek için hiçbir şey yapmamakla suçlanan Yinglak, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.  

Yinglak’ı, 2006’da darbeyle devrilen sürgündeki ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın kuklası olmakla suçlayan halk, Taksin’in ülkeye dönebilmesine imkan tanıyan tasarının 2013 yılı ekim ayı sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ayaklanmıştı.

Büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013’te parlamentoyu fesheden Yinglak, 2 Şubat 2014’te erken seçim kararı almıştı. Ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu 22 Mayıs 2014’te yönetime el koymuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X