Tehdit gibi açıklamaya sert tepki: Vururuz

Suriye’de Türk konvoyuna düzenlenen hava saldırısının ardından Şam’dan  ‘Türk gözlem noktalarını imha ederiz’ açıklamasına Ankara sert tepki gösterdi. Milli Savunma Bakanı Akar “Vururuz” dedi. 

Tehdit gibi açıklamaya sert tepki: Vururuz

İdlib’de, Suriye rejimi Rusya’nın da desteği ile hava ve kara saldırılarını güçlendirirken, Türkiye’nin bu kentteki 12 gözetim noktası ile ilgili Şam yönetiminden gelen ‘tehdit’ gibi açıklama Ankara-Şam arasında yeni bir gerilim kaynağı oldu.  

Türkiye’nin, Astana görüşmelerinde varılan mutabakatları yerine getirmediğini öne süren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban, ‘Morik köyündeki Türk gözlem noktası kuşatma altında. Suriye ordusu, Türk gözlem noktalarını ve militanları imha edebilir’ açıklamasında bulundu.

MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Şam yönetiminden gelen bu açıklamaya İzmir’deki birliklerde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar sert tepki gösterdi. Bölgedeki askeri hareketliliğin Türk gözlem noktaları için risk oluşturup oluşturmayacağına yönelik soruya Akar, ‘Gözlem noktalarımız kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeye devam ediyor. Gözlem noktalarımıza veya oradaki varlığımıza yönelik herhangi bir saldırı olması durumunda meşru müdafaa hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın’ ifadelerini kullandı.

Akar ayrıca Suriye rejim güçlerinin Han Şeyhun bölgesini harekat alanı ilan etmesinin Rusya ile varılan mutabakata aykırı olduğunu belirtti.

İLK HELİKOPTER UÇUŞU

Türkiye ile ABD arasındaki ‘Birleşik Müşterek Harekat Merkezi’ tam kapasiteyle faaliyete başladığını da ifade eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ilk ortak helikopter uçuşun da yapıldığını belirtti. Bakan Akar, “Merkezin komutası Türk ve ABD’li birer general tarafından yürütülüyor. Birinci safha faaliyetleri ile ilgili sahada uygulamalara geçildi. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta ilk İHA uçtu. İlk ortak helikopter uçuşu bugün (dün) öğleden sonra yapılıyor. Ayrıca teröristlere ait mevzilerin ve tahkimatın tahribine de başlandı’ dedi.

ABD’DEN YPG PAYLAŞIMI

Öte yandan  ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM),  ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) ait mevzilerinin tahrip edildiğini açıkladı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuşmasından önce CENTCOM’un Twitter hesabından yapılan açıklamada, “DSG, 22 Ağustos’ta ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik üzerine gerçekleşen telefon görüşmesinden sonraki 24 saat içinde askeri siperlerini yıktı. Bu da DSG’nin güvenlik mekanizmasının uygulanmasına olan bağlılığını gösteriyor” ifadesi kullanıldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X