Temassız ödemede limit yükseliyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), şifresiz olarak yapılabilen temassız ödeme işlemlerinde limitin bugünden itibaren 120 liraya çıkarılacağı bildirildi. 

Temassız ödemede limit yükseliyor

BKM açıklamasına göre, ödemelerin çok daha hızlı ve kolay yapılmasına olanak sağlayan temassız ödemelere gösterilen ilgi ve güven giderek artıyor. 1 Ağustos 2019 itibarıyla alışverişlerde kartlar ve mobil cihazlarla yapılan temassız ödemeler limiti 90 liradan 120 liraya yükseltilecek. Temassız ödemeler 120 liraya kadar şifresiz, bu tutar üzerinde ise şifreli olarak yapılabilecek. 

EN ÇOK MARKETTE

Açıklamada görüşlerine yer verilen BKM Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu, en çok temassız işlem yapılan sektörlerin sırasıyla market, yemek, gıda, ulaşım ve akaryakıt olduğunu söyledi. ”Geçen yıl özellikle ulaşım ve akaryakıtta temassız işlem adetlerinin arttığını ve böylelikle bu iki sektörün en çok temassız işlem yapılan ilk 5 sektör arasında yerlerini aldığını gözlemliyoruz” diyen Cündoğlu, özellikle 120 lira altı şifresiz yapılabilen temassız ödemeler ile kart kullanıcılarının ve iş yerlerinin ödeme süreçlerinin çok daha hızlı ve kolay hale geleceğini aktardı. Cündoğlu, ”Limitin yükseltilmesi, kullanıcıların hayatını daha da kolaylaştıracak ve market alışverişi gibi küçük ölçekli harcamalarda kullanılan temassız ödeme özelliğinin diğer sektörlere de yayılması sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu. 

GÜNLÜK İŞLEM ADEDİ 1 MİLYONU AŞTI

-Mart 2019 sonu itibarıyla günlük 1 milyon seviyesinde olan temassız işlem sayısı, yüzde 30 artışla haziran sonunda 1,3 milyon adede, aylık temassız işlem cirosu da yüzde 26 artışla 1,3 milyar liraya ulaştı.

-Nakit yapılan ödemeler ortalama 16 saniye, temassız kartlarla yapılan ödemeler 9 saniye sürüyor. Temassız ödemeler hız açısından sunduğu avantaj nedeniyle kart kullanıcıları ve iş yerleri tarafından tercih ediliyor.

-Cüzdanlardaki her 2 kredi kartından biri temassız özelliği taşıyor. Bu verinin alışverişlere de yansıdığı gözlemleniyor. Buna göre, yüz yüze yapılan her 10 kredi kartı işleminden yaklaşık biri temassız olarak gerçekleşiyor.

-Mobil cihazlarla yapılan temassız işlem adedinde de artış var. BKM verileri, 2019’un ilk 6 ayında 1,2 milyon adet mobil temassız işlem yapıldığını, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat arttığını gösteriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X