TIR sorununa geçici çözüm

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, “İran tarafından TIR’ların yakıt depolarının mühürlenmesine geçici bir süre ara verilmesi önerisi geldi. Biz de kabul ettik” dedi.

TIR sorununa geçici çözüm

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici bir süre de olsa ara verilmesi önerisi geldi. Biz de kabul ettik” dedi.

 

Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran’la yaşanan tır krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Uzun yıllarca İran makamlarının Türk tırlarından fiyat farkı adı altında para tahsilatı yaptığını hatırlatan Elvan, bunun mütekabilyet ilkesine uymadığını ve Türk taşıtlarından bu ücretin alınmaması gerektiğini İran tarafına ilettiklerini ifade etti.

 

İran tarafının buna ikna olmadığını ve 10 Ekim 2014 itibariyle Türkiye’nin de mütekabiliyet çerçevesinde İran tırlarından fiyat farkı almaya başladığını belirten Elvan, “Böylece mütekabiliyet esasını tesis etmiş olduk” dedi.

 

Elvan, bu durumun 1 Aralık tarihine kadar devam ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

 

“Ancak 1 Aralıkta İran tarafı, Türk tırlarının yakıt depolarının mühürlenmesi sürecini başlattı. Özellikle kapsam ve uygulama biçimi itibariyle bizim uygun görmediğimiz bir yaklaşım tarzıydı. Biz kendilerine transit araçlar için yakıt depolarının mühürlenebileceğini ancak ikili taşımalarda yakıt depolarının mühürlenmemesi gerektiğini ifade ettik. İran tarafı, buna sıcak bakmadı. En son gelinen nokta ise dün İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici bir süre de olsa ara verilmesi önerisi geldi. İki tarafın da fiyat farkı uygulamasına tekrar dönülmesi ve yakıt depolarının mühürlenmesine geçici bir süre olsa da ara verilmesi önerisi geldi. Biz de bunu kabul ettik. Dün gece yarısı itibariyle araçların geçişi hızlandı. Bugün saat 14.00 itibariyle Türkiye’den 241 araç çıkış yaptı. Türkiye’ye giriş yapan araç sayısı da 167. Dolayısıyla bir hızlanma söz konusu. Günde ortalama 500 aracın çıkış yapabileceğini düşünüyoruz. Şu anda 12 kilometrelik bir kuyruk var. Aşağı yukarı 1200 civarında tır bekliyor. Zannedersem en geç 2-3 gün içinde bu kuyruk temizlenmiş olacak. Sorun nihai olarak çözülene kadar bu uygulama devam edecek.”

 

Mütekabiliyet ilkesini uygulamak istediklerini ifade eden Elvan, “Onlar ne uygulama yaparsa, biz de onu yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye tarafındaki kuyruktan daha uzunun İran tarafında olduğunu belirterek, “O tarafta da bir rahatlama söz konusu olacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X