‘Trafik sigortası 200 lira düşecek’

Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şen “Sigorta şirketleri eski hasarlarını karşılayabilmek için (yüksek) primleri alma eğilimindeler ama indirim birkaç ay sonra vatandaşa yansıyacaktır” dedi.

‘Trafik sigortası 200 lira düşecek’

Vatandaşın trafik sigortasının primlerine indirim talebinin birkaç aya kadar karşılanması bekleniyor.

Konuya ilişkin  değerlendirmelerde bulunan Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Şen, yaklaşık 2-3 ay önce çıkan yasa ile sigorta şirketlerinin elinin kuvvetlendiğini, artık lüzumsuz ve öngörmedikleri hasarları ödemeyeceklerini belirterek, yaklaşık 3 aydan beri sigorta şirketlerinin doğru prim aldığını söyledi.

Şu anda mevcut hasar frekansına bakılarak primlerin bir miktar aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Şen, şunları kaydetti:

“Çünkü trafik sigortaları, kamusal bir görev üstlenmiş olan poliçeler. Sigorta şirketleri para kazanmak için kurulmuş işletmelerdir ama trafik sigortası, DASK gibi alınması zorunlu poliçelerin primlerinin gerçekten satın alınabilir olması lazım. Hazine bu konuyla ilgili ‘artık sizin hasar frekansınızı negatif yönde etkileyecek şeylere yönelik birçok önlem aldık, sizden beklentimiz primlerin indirilmesi ama hala bu konuyla ilgili refleks göstermiyorsunuz, niçin primleri indirmiyorsunuz?’ diyerek sigorta şirketlerini sıkıştırıyor. Sigorta şirketleri de ‘şu anda aldığımız primler olması gerekenden bir miktar yüksek ama geçmiş dönemlerle ilgili hala ödeyeceğimiz hasarlar var. Bunları karşılayabilmek için bu primlerden faydalanıyoruz’ diyor. Trafik sigortası primlerinin yakın bir tarihte araç başına 150-200 lira bandında aşağı çekilmesi gerekiyor, beklentimiz bu yönde. Sigorta şirketleri yavaş yavaş primleri aşağı çekmeye başladı.”

“Ticari araçların primlerinde üst limit kaldırılmalı”

Doğan Şen, primlerin yüksekliğinin şikayet edilmesinin ardından Hazine’nin önlem aldığını anımsatarak, “Ticari araçların trafik sigorta primlerine üst çıta getirildi. Teknik hesaplanan prim ne olursa olsun ‘kamyonetlerde 2 bin lirayı geçemez’ denildi. Kamyonetlerin hasar frekansı öyle bir hal aldı ki hasar yapmayan kişiden de 2 bin lira prim almayı gerektiriyor. Sigorta şirketi 10 hasar yapandan da 2 bin lira, hiç hasar yapmayandan da 2 bin lira alıyor. Bu adil değil, bunun adil olması için üst limitin kaldırılması gerekiyor.” diye konuştu.

Herkesin üstüne düşeni yaparak trafik sigortası kaosunun aşılması gerektiğini vurgulayan Şen, “Sigorta şirketleri eski hasarlarını karşılayabilmek için (yüksek) primleri alma eğilimindeler ama yakın zamanda primler optimum noktaya gelecektir. İndirim birkaç ay sonra vatandaşa yansıyacaktır.” dedi.

Şen, Avrupa’da hususi araçlar için alınan primin 300 avro civarında, Türkiye’de ise yaklaşık 600 lira olduğunu belirterek, kamyonet, minibüs ve ticari araçlarda adaletsizliğin “bariz şekilde fark edildiğini” kaydetti.

Primlerin daha uygun hale getirilmesi için trafik cezalarının ağırlaştırılması gerektiğine işaret eden Şen, Karayolları Trafik Kanunu’nda birtakım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ve Avrupa’daki uygulamaların Türkiye’de icra edilmesi gerektiğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X