Tropikal meyvede hedef Avrupa pazarı

Mangodan ejder meyvesine, avokadodan liçiye kadar birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde üreticiler, Avrupa pazarına odaklandı.

Tropikal meyvede hedef Avrupa pazarı

Gazipaşalı çiftçiler, bakımı daha kolay ve getirisi daha yüksek olduğu için özellikle son yıllarda tropikal meyve üretimine yöneldi. 

Uzun yıllardır muz üretiminde önemli yere sahip ilçede avokadoyla başlayan tropik meyve üretimi, Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi (lychee), longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya, ejder meyvesi, guava, Türk kahvesi ve çikolata meyvesi gibi ürünlerle devam etti.

Tropikal meyvelerden muzun 2, avokadonun tüm çeşitleri, ejder meyvesinin iki çeşidiyle passifloranın tescili alındı. Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Yalçın, bazı üreticilerin seralardaki meyve, sebzeleri söküp yerine tropikal meyveler diktiğini belirtti.

Yeni kurulan seralarda bu üretimin daha çok yapıldığını anlatan Yalçın, ‘’Tropikal meyvelerde Türkiye’nin merkezi konumundayız. Bunları geliştirerek ülkemizi yeni tatlarla buluşturmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda Avrupa bize yakın ve büyük bir pazar. Buralarda tropikallere ilgi yoğun. Fransa ve Almanya’da çok tüketiliyor. Bunları, çok uzak ülkelerden temin etmek zorunda kalıyorlar. Hem ürün kalitesi kötüleşiyor hem maliyetler artıyor. Tropikal meyvelerde Avrupa pazarına talibiz. Üretimi artırarak, sürekliliği sağlayarak, kaliteli üretim yaparak ürünlerimizi Avrupa’ya ihraç etmek istiyoruz.” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X