Trump, F-35’lerin teslimatını askıya alan bütçe yasasını onayladı

ABD Başkanı Donald Trump, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatını askıya alan bütçe yasasını onayladı.

Trump, F-35’lerin teslimatını askıya alan bütçe yasasını onayladı

ABD Başkani Donald Trump, ülkesinin 2019 yılı bütçesi savunma harcamaları yasa tasarısını imzaladı.

Trump, New York’taki Fort Drum askeri üssündeki törende, “Bu tasarı ile ordumuzu hiç olmadığı kadar güçlü yapacağız” dedi.

Trump’ın imzasıyla yasal hale gelen bütçe, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü bütçede Türkiye’ye F-35 satışına ve devrine sınırlama getiriyor.

Trump’ın imzaladığı 2019 bütçesine göre; Türkiye’nin F-f35 programından tamamen çıkarılıp çıkarılmamasının değerlendirileceği rapor tamamlanana kadar F-35’lerin Türkiye’ye transferi durdurulacak. 

ABD Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’na danışarak 90 gün içinde Türkiye ile ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir rapor hazırlayacak. 

Raporda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının iki ülke ilişkilerine etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.

Bu rapor sunulmadıkça Türkiye’ye F-35 teslimatı yapılmayacak.

Yeni bütçe Amerikan Başkanı’na, Rusya’dan silah satın alıp Amerika Birleşik Devletleri’nden de askeri ekipman almak isteyen ülkelere yaptırım uygulama yetkisi de veriyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X