Trump geri adım attı

ABD Başkanı Trump, ‘sıfır tolerans’ politikası olarak bilinen yasa dışı göçmenlerin çocuklarını ailelerinden ayıran uygulama konusunda geri adım attı.

Trump geri adım attı

Amerikan başkanı, ebeveyn ve çocukların aynı mekanda tutulabilmeleri için bir kararname inzaladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın uzunca bir süredir tartışma konusu olan ve kamuoyunda baskıya yol açan yasa dışı göçmenlerin çocuklarının ailelerinden ayrı merkezlerde tutulmasına yönelik politikası, iptal edildi.
Trump, ebeveynleri çocuklar ile bir arada tutacak bir kararname çıkardı.

ABD Başkanı, Çarşamba günkü imza töreninde, çocukların ailelerinden ayrılırken ağladıklarını gösteren fotoğraflardan etkilendiğini söyledi.

Trump, ‘Bence kalbi olan herkes bu konuda hassasiyet gösterirdi. Ailelerin birbirinden ayrıldığını görmek istemiyoruz’ dedi. Trump’ın yeni kararnamesinin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz net değil.

Yeni kararname, çocukların refahına ilişkin kuşku duyulan durumların dışında göçmen ailelerin ve çocuklarının birlikte gözaltına alınmasını öngörüyor. Gözaltı sürecinin uzunluğu ise net değil. ABD Başkanı törende, eşi Melania ve kızı Ivanka’nın, bu konuda çok hassas olduklarını da söyledi.

KAFESLERDE TUTULUYORLAR

Çoğunluğu Latin Amerika ülkelerinden gelip ABD’ye yasa dışı olarak girerken sınırda yakalanan ebeveynlerinden alınan çocukların kaldığı Teksas’taki tesislerden biri geçen hafta sonu ilk kez görüntülenmişti. Amerikan kamuoyunda sert tartışmalara neden olan tesisler, özellikle ailelerinden ayrılan çocukların dramını gözler önüne sermişti.

Teksas eyaletinin güneyinde yer alan tesislerden birine giren kameralar, yüzlerce insanın yaş ve cinsiyetlerine göre tel örgüden yapılmış ayrı ‘kafesler’ içinde tutulduğunu tespit etmişti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ‘yasa dışı olarak ülkeye girmeye çalışan göçmenlerin yargı sürecinde çocuklarından ayrılmalarının yasal bir zorunluluk olduğuna’ dikkat çekmişti.

Yetkililer, çocukların ebeveynleri gibi yargılanmadığını, bu süreçte onlardan ayrı değerlendirildiğini, birçok çocuğun da iddia ettikleri ebeveynleriyle aralarında ispat edilebilir bir bağ bulunmadığını savunuyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X