Trump’a İran mektubu

Avrupa’nın en güçlü üç ülkesi, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından muafiyet talebiyle Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya mektup gönderdi.

Trump’a İran mektubu

ABD’nin çekildiği nükleer anlaşmanın da imzacısı olan Almanya, Fransa, İngiltere’nin maliye ve dışişleri bakanları tarafından imzalanan mektupta Trump yönetiminin İran’a yönelik yaptırımlarından Avrupa şirketlerinin muaf tutulması istenildi.

Mektupta sağlık, ilaç endüstrisi, altyapı, bankacılık, sivil havacılık, enerji ve otomotiv sektöründe faaliyet yürüten Avrupalı şirketlerin ikincil yaptırımlardan muaf tutulması istendi. Gönderilen mektupta, “İran’ın da anlaşmadan çekilmesi daha fazla çatışmanın felaketlere yol açacağı bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır” ifadeleri yer aldı.

“KIRMIZI ÇİZGİ”HATIRLATMASI

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran’a nükleer programıyla ilgili ‘kırmızı çizgi’ uyarısında da bulundu. Le Drian, ‘Kırmızı çizgilerle temas etmek tehlikelidir.

Bugün İran’ın uranyum zenginleştirme inisiyatifi tamamen Viyana anlaşması çerçevesindedir. Dün ilan edilen karar anlaşmaya aykırı değildir.

Eğer daha ileri bir seviyeye geçilirse anlaşma bozulur’ ifadelerini kullandı. Anlaşmanın bozulması durumunda Avrupalıların sessiz kalmayacağını kaydeden Le Drian, bu durumda yeni yaptırımların gündeme geleceğini söyledi. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X