TUBİTAK’tan BUÜ’ye ‘Sanayi’ tavsiyesi

Bursa Uludağ Üniversites’nin ‘‘araştırma üniversitesi adayı” olduğuna dikkati çeken TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, geleceği sanayi ile üniversite işbirliklerinin şekillendireceğini söyledi.

TUBİTAK’tan BUÜ’ye ‘Sanayi’ tavsiyesi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi; TÜBİTAK Odaklı Yeni Yaklaşım ve Süreçler’ konferansına konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mandal, Türkiye’nin yakın dönemdeki hem 11. Kalkınma Planı hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yayımlanan Strateji Belgesi doğrultusunda milli teknoloji hamlesinin nasıl gerçekleştirileceğine dair alternatif çözüm yollarını bulmayı planladıklarını söyledi. Mandal, ‘‘Gayri safi yurt dışı hasılada AR-GE’ye ayrılan kaynakta ülke olarak ilk kez yüzde 1.03’e çıktık. Doktoralı insan kaynağı sayısı kalkınma planına girdi. Aratırmacı insan kaynağı sayımızdaki artış inanılmaz. Geleceğimizin en önemli aktörü bilgi üretimi ve bilgiyi üretecek olan insan kaynaklarının geliştirilmesi olacak. Dolayısıyla bunun en önemli adresi de üniversitelerimiz” diye konuştu. 

BUÜ, ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ ADAYI…

BUÜ’nün TÜBİTAK açısından kıymetli ve aynı zamanda ‘aday araştırma üniversitesi’ olduğunu belirten Mandal, daha fazla üniversitenin diğer üniversitelerle ve sanayiyle bir araya gelmesini amaçladıklarını vurguladı. Mandal, şunları kaydetti: ‘‘İşbirliği yapmaktan daha çok, birlikte iş yapmayı öğrenmek için iyi bir dönemdeyiz. Ben bunun bu dönemde daha görünür hale geldiğini düşünüyorum. 2020 yılında bunun etkisinin daha da artacağını düşünüyorum. O yüzden geleceğe doğru baktığımız zaman bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde ülkemizin ihtiyacı net. Türkiye hem bölgesinde hem de küresel boyutta lider ülke olmak istiyor. Başta savunma sanayi olmak üzere bunun birçok örneği var. Bunun gelecekte başta ilaç, enerji gibi diğer sektörlerde de yer bulacağı görüşündeyim. Bursa’da bunun en önemli merkezlerden birisi.” Hasan Mandal, daha sonra akademisyen, sanayici, doktora ve üniversite öğrencilerine sunum yaptı.  Programın sonunda BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Mandal’a hediye takdim etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X