Tüketicinin dava açma şevki kırılıyor

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin yasal süreci uzun bulduğunu ve dava açma şevklerinin kırıldığını söyledi.

Tüketicinin dava açma şevki kırılıyor

Yılmaz, Bursa’da hem tüketici derneklerine hem de hakem heyetlerine yapılan başvuru sayısının 40 bine yakın olduğunu belirtti. Her olayın hakem heyetlerine gitmediğini ifade eden Yılmaz, ‘’Bazıları tüketici dernekleri tarafından satıcı ve sağlayıcıyla karşılıklı konuşularak çözüm yoluna gidiyor. Tüketicilerimiz hakem heyetlerine doğrudan başvuruda bulundukları gibi, tüketici derneklerimize gelen çözülemeyen konuları da biz parasal sınırlarına göre hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine yönlendiriyoruz. Ancak 2017’ye göre 2018 yılında 5 bine yakın bir düşüş görüyoruz” dedi.

HAKEM HEYETİ SAYISI AZALDI

Bunun nedenlerinden birinin Bursa’daki 17 hakem heyetinden 11’nin kapatılması olduğunu savunan Yılmaz, kentte şu an faal olarak 6 ilçe hakem heyeti bulunduğunu anlattı. Yasal sürecin uzun olmasından dolayı tüketicilerin böyle bir sürece girmekten çekinmesinin de bu düşüşte etkili olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: ‘’Diğer bir düşüş nedeni de tüketici 100-200 liralık bir uyuşmazlık için 6 ay hakem heyetinde bekliyor. Bekledikten sonra karar lehine çıksa da bir icra süreci yaşıyor. Astarı yüzünden pahalıya geliyor ve dava açma hevesini yitiriyor. Bu nedenle tüketicinin şevki kırılmış gibi görülüyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X