Türk Dünyası Panorama’da buluştu

Çağatay Türkçesi’ne verdiği değerli eserlerle Türk dilinin gelişimine önemli katkılar sağlayan büyük Türk Şairi Ali Şîr Nevaî, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen programla anıldı. 

Türk Dünyası Panorama’da buluştu

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Ali Şîr Nevaî’yi Anma Programı’na Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Ekber Yassa, Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu Katibi Emir Sait Özbehtin, Özbekistan Ankara Büyükelçi Sözcüsü Abdülmelik Tocubayef, Konuşmacı Prof. Dr. Selahittin Tolkun katıldı. 

“ÖZBEKİSTAN İLE ORTAK YÖNÜMÜZ ÇOK”

Türkiye’nin ana vatan, Özbekistan’ın ata vatan olduğunu vurgulayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Kardeş şehrimiz Özbekistan’ın Turakurgan şehrine gittiğimizde birçok değer ve kültürümüzün ortak olduğunu gördük. Fetih Müzesi’nde kullanmış olduğumuz İznik çinilerini, Özbekistan’daki medreselerde gördük. Bu bizim geniş noktamızı gösteriyor. Aynı kültür, aynı edebiyat ve aynı inancı yaşamamıza rağmen arada bir kopukluk olmuş. Ata yurdumuzun yönü yavaş yavaş buraya dönüyor. Burası bu milletin son kalesi ve bu kale inşallah güçlü duracak. Ortak değerlerimizden biri olan Ali Şîr Nevaî’yi bugün burada anmaktan onur duyuyorum. Tarihte olduğu gibi bizler de o bölgelerde diyaloğumuzu sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten de, “Farabi, İbn-i Sina, Hârizmî gibi büyük zatlar o topraklarda yetişmiş. Medeniyetimizin beşiği ve İslam medeniyetinin kurulduğu yerler sadece Türk İslam tarihinin değil, aynı zamanda dünya tarihinin de adeta değiştiği yerlerdir” diye konuştu.

Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Ekber Yassa da, etkinliğin asıl amacının, Türk dünyası büyüklerini anarak onların bıraktığı kültür miraslarına sahip çıkmak olduğunu söyledi. 

a10.jpg

“EDEBİYATIN EŞSİZ TEMSİLCİSİ”

Ali Şîr Nevaî’yi Anma Programı’nda Bursa’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Özbekistan İstanbul Başkonsolosluğu Katibi Emir Sait Özbehtin de, “Milletin bekası için çalışan şahsiyetler asla ölmezler ve hep yaşarlar. Ali Şîr Nevaî de milli edebiyatımızın eşsiz temsilcisi, milletimizin gururu olan bir sanatçıdır. 500 yılın üstünde Nevaî dilimizin öncüsü, şiir aleminin sultanı, kültür ve sanatımızın güneşi olarak yaşıyor. İnsanların gönlünü almak, insanlığa hizmet etmek onun başlıca amaçlarından biriydi. Nevaî şair olmasının yanı sıra devlet adamı olarak da insanlığa hizmet etmeyi sürdürmüştür” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Salih Doğan’ın Medeniyet Beşiği Özbekistan Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilirken, Sabır Karger tarafından da Nevaî ve Gazel Dinletileri seslendirildi. 

a4-002.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X