‘Türk eğitim sisteminin yüz akı’

Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş, eğitimli bireyler yetişmesine katkı sunmak amacıyla 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri’nin 79. kuruluş yılı dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı. 

‘Türk eğitim sisteminin yüz akı’

Köy Enstitüleri’nin 79’uncu kuruluş yıl dönümü, Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikle kutlandı. Misi’de düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Bursa Şube Başkanı Jülide Akköprü, Köy Enstitüleri mezunları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

1-163.jpg

“DEĞERLERİMİZİ ÖNEMSİYORUZ”…

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İsmet İnönü’nün desteklediği, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç’un çabalarıyla açılan Köy Enstitüleri’nin, Cumhuriyet için çok önemli kazanım olduğunu söyledi.

Köy enstitülerinin Anadolu insanının kısa sürede neler yapabileceğinin, eğitimle nelerin başarılabileceğinin göstergesi olduğunun altını çizen  Erdem, “Bugün ise ne yazık ki, 79 yıl öncesinde başarılanları, özlemle, hatta kıskanarak anımsıyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak biz, değerlerimizi önemsiyor ve bunları kalıcı kılmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri de Türk eğitim sisteminin unutulmaz projesi Köy Enstitüleri’dir” dedi. 

2-134.jpg

KÖY ENSTİTÜLERİ ANISINA HEYKEL…

Köy Enstitüleri’nin Türk eğitim sisteminin yüz akı olduğuna dikkati çeken Erdem, “Böylesine değerli bir oluşum eğitim sistemi içerisinde hak ettiği değeri bulamayarak sona erdirilmiştir. Nilüfer Belediyesi olarak bu değeri kalıcı kılmak istiyoruz. Bu nedenle, ‘Köy Enstitüleri’ne Saygı’ temalı heykel projesini yaşama geçirmek için kolları sıvadık.

Kent halkına tarihimizde önemli bir yer tutan Köy Enstitüleri’ni anlatan, anlatırken estetik açıdan güçlü bir dil konuşan çağdaş, kent halkı ve mekanıyla bütünleşmiş bir heykel sunmayı hedefiyoruz. Yapılacak heykeli, genç ve yetenekli heykeltıraşlarımızın katkısıyla en kısa zamanda kentimize kazandıracağız. Bu heykeli, tamamlanır tamamlamaz Köy Enstitüleri’ne yakışan bir alanda vatandaşlarımızla buluşturacağız” diye konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından YKKED Bursa Mandolin Topluluğu Dinletisi, halk oyunları gösterisi ve türkü dinletisi düzenlendi. Misi Sanat Evi’nde ‘Toprağın Çocukları’ belgesel gösterimi ve sergi açılışının yapıldığı etkinlik kapsamında Prof. Dr. Oğuz Makal ile de ‘Sönmeyen Eğitim Işığı: Köy Enstitüleri’ başlıklı söyleşi düzenlendi. 

3-081.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X