Türk otomotiv yan sanayi firmalarından Almanya’ya çıkarma

Yan sanayi alanında dünyanın en önemli fuarlarından Almanya’daki Automechanika Frankfurt’a OİB,  21 firma ile katıldı. Türk firmaları, motor parçalarından elektrik aksamlara, yedek parçalardan atölye ekipmanlarına kadar çok sayıda ve en yeni ürün grubunu

Türk otomotiv yan sanayi firmalarından Almanya’ya çıkarma

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Başkanı Baran Çelik, Türkiye’nin yan sanayide de gerek Almanya gerekse diğer ülkeler için en güvenilir partnerlerden biri olduğunu söyledi.

OİB, Uluslararası Otomotiv Yedek Parça ve Aksesuarlar Fuarı’na (Automechanika) 21 firmayla katılım gerçekleştirdi. Birlikten yapılan açılamaya göre, 180 bin metrekare alanda düzenlenen, 76 ülkeden 4 bin 843 firmanın katıldığı fuarda Türk firmalarına yoğun ilgi oldu. Türk firmaları, 11-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Automechanika Frankfurt’ta motor parçalarından elektrik aksamlara, yedek parçalardan atölye ekipmanlarına kadar çok sayıda ve en yeni ürün grubunu sergiledi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik yaptığı açıklamada fuarın, Türk otomotiv sektörünün Almanya’ya olduğu kadar Avrupa Birliği ve diğer ülkelere olan ihracatına ivme katacağına inandığını belirtti. Geçen yıl 28,5 milyar dolarla bugüne kadarki en yüksek ihracat rakamına ulaşan sektörün bu yıl 31 milyar dolar ihracat hedeflediğinin altını çizen Çelik, “Fuarın, kısa ve orta vadede ihracat hedeflerine ulaşmamıza destek olacağını düşünüyoruz. Ayrıca ziyaretçi firmalarla iş birliğinin genişletilmesi, söz konusu ülkelerin ekonomik büyümesine de katkı sunacaktır” dedi. 

YAN SANAYİDE GÜÇLÜYÜZ

Türkiye’nin, otomotiv yan sanayi alanında oldukça güçlü olduğunu ifade eden Çelik, “Otomotiv yan sanayimiz, Türk otomotiv endüstrisinin büyümesi ve modernizasyonundan olumlu yönde etkilendi. Bu sanayideki şirketlerin çoğu modern ekipmanlara, yeni teknolojilere, kalifiye iş gücüne, yoğun üretime ve satış sonrası servis imkanına sahip. Bu anlamda yan sanayide de gerek Almanya gerekse diğer ülkeler için en güvenilir partnerlerden biriyiz” diye konuştu.

HEDEF  5 MİLYAR DOLAR 

Türkiye’nin, 1,7 milyon adetlik üretimiyle dünyada 14’üncü, Avrupa’da 5’inci büyük üretici durumunda olduğunu kaydeden Çelik, “Ağırlıklı AB ülkeleri olmak üzere yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz motorlu araçların yüzde 80’i ihraç ediliyor. AB ülkelerinin otomotiv ihracatındaki payı da yüzde 77. Rakamlardan da görüleceği üzere Türk otomotiv endüstrisi, ana ve yan sanayisiyle yüksek seviyede deneyime sahip küresel bir güç” dedi. Almanya’nın ise Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı durumunda olduğunu belirten Çelik, “ Ülkemizin Almanya’ya yönelik ihracatı 15 milyar doların üzerinde. Almanya’ya olan otomotiv ihracatımız ise geçen yıl 4 milyar doları aştı. Bu yıl sonunda bu rakamın 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X