Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci ülke

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayınladı. Geçen yıl olduğu gibi 157’nci sırada yer alan Türkiye, listede Irak ve Kazakistan’a komşu oldu.

Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci ülke

Merkezi Paris’teki Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü RSF’nin raporunun Türkiye bölümünde, kalan birkaç eleştirel yayın organının üzerindeki baskının sürdüğü belirtildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: ‘‘Dünyada en fazla profesyonel gazetecinin hapiste olduğu ülke konumundaki Türkiye, sistematik olarak önleyici gözaltıya ve bazen müebbete kadar varan uzun hapis cezalarına başvuruyor. Yargılama öncesi hapiste bir yıldan fazla zaman geçirmek ‘yeni bir norm’ oldu. Yeni Türkiye’deki başkanlık sisteminde hukukun üstünlüğü artık kayıp bir hatıra.”

İSKANDİNAVLAR İLK 3’TE…

2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ilk sıradaki ülke ise değişmeyerek Norveç oldu. Norveç’i Finlandiya ve İsveç izledi. ABD ise bu yılki listede 3 sıra gerileyerek 48’inci sıraya düştü ve sorunlu ülkeler arasında yer aldı. Bu düşüşte 2018’in Haziran ayında Annapolis’teki Capital Gazette gazetesine düzenlenen ve 4 gazeteci ile bir çalışanın öldürüldüğü saldırı etkili oldu. Listenin son sırasındaysa Türkmenistan yer aldı. Kuzey Kore ise bu yıl son sıradan ilk defa bir basamak yükselerek 179’uncu oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X