Türkiye-Rusya ilişkileri denilince akla önce onun ismi geliyor

Türkiye ile Rusya’nın liderleri Erdoğan ve Putin önceki gün Türkakım doğalgaz hattı deniz etabının açılışını gerçekleştirirken Devlet Eski Bakanı Cavit Çağlar’ın bu tablonun oluşması için gösterdiği diplomatik çabalar da bir kez daha hatırlandı.

Türkiye-Rusya ilişkileri denilince akla önce onun ismi geliyor

Deneyimli gazeteci Ahmet Emin Yılmaz, Olay Gazetesi’nin manşetinden verilen bugünkü yazısını bu konuya ayırdı. Yılmaz, Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet Barlas’ın görüşlerine de yer verdiği yazısına, “Büyük sorunların çözümü için bazen sorumlu bireyler gerekir!” başlığını attı…

Büyük sorunların çözümü için bazen sorumlu bireyler gerekir!

Sabah gazetesindeki köşesinde Mehmet Barlas büyüğümüz yılların deneyimini cümlelere taşıyor ve çok özel konulara çok farklı açılardan yaklaşıp farklı sonuçlara ulaşabiliyor.

Nitekim…

Dünkü yazısını da; Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak projede Karadeniz etabının tamamlanması nedeniyle düzenlenen töreni izlerken aklına gelen gelişmelerden farklı sonuç çıkararak bitiriyor.

“Kötü günleri unutmazsak iyi günlerin değeri artar” başlıklı yazı, Rus uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz günlerinde yaşananları anımsatıyor.

Tansiyonun yükseldiği süreçte, dönemin Başbakan’ı olan Davutoğlu’nun “Düşürme emrini ben verdim” dediğini de aktarıp uyarıda bulunuyor:

Evet… O günler tarih kadar uzakta kaldı. Bereket Cavit Çağlar gibi bir sorumlu insan devreye girdi ve Türk-Rus dostluğu eskisinden daha yoğun bir işbirliği ortamında devam etti.

…Sonuçta kötü günleri hatırlamak iyi günlerin değerini arttırıyor.

Yazıyı okurken aklımıza Moskova ve Antalya’da katıldığımız törenler geldi.

Örneğin…

Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından Kremlin Sarayı’ndaki törenle verilen Dostluk Nişanı için 3 Kasım 2017’de Moskova’ya giden Çağlar’a, oradaki Türk müteahhitler ve işadamlarının söylediklerini anımsadık.

Müteahhitler şantiyeleri kapatma noktasına gelmiş, işadamları tüm bağlantılarının durdurulmasıyla batma tehdidi yaşıyordu. Onun için de, sorunu çözden Çağlar’a minnettarlık ifadeleri dile getiriyorlardı.

29 Kasım’da da Antalya’da Akdeniz Bölgesi turizmcilerinin uçak krizi nedeniyle otellerin boş kaldığını anlatıp, Çağlar sayesinde Rus turist rezervasyonlarında patlama yaşandığını söylemişlerdi.

Hatta…

Antalya’da ve İstanbul’da turizme katkısı için Çağlar’a ödül vermişlerdi.

Söyleyeceğimiz şu:

Devletlerin ilişkilerinde elbette inişler ve çıkışlar, gerginlik dönemleri olabilir. Bu süreçlerin aşılabilmesi için siyasiler, diplomatlar, bürokratlar zaten sorumluluk gereği hareket ederler ve üzerlerine düşeni yerine getirirler.

Bazen de…

Barlas’ın yazısında vurguladığı gibi, sorumlu bireyler devreye girerler ve devletlerin ilişkilerinde buz tutan noktaları temizleyip ortamı yumuşatırlar.

Türk-Rus ilişkilerinde Cavit Çağlar’ın yaptığı gibi…

Ahmet Emin Yılmaz’ın köşesindeki yazıların tamamı için tıklayın…  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X