Engin Özpınar
Engin Özpınar

Türkiye-Rusya: Suriye için ortak hareket

Türkiye, Suriye krizine Rusya’yla birlikte çözüm bulmak istediğini bir süre önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ağzından dünyaya ilan etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Rusya, İran, Irak ve Türkiye’nin Suriye için birleşmesi gerektiğini söylemişti.

Buna göre, Ankara’nın talebi, Suriye krizinin siyasi yoldan çözümü konusunda yeni bir eksen oluşturulmasını hedefliyordu. Önerilen bu eksende ABD ile Avrupa’nın yeri yoktu.

***

Öyle anlaşılıyor ki, Rusya’da Putin ve Erdoğan söz konusu önerinin yaşama geçirilmesi için birlikte düğmeye bastılar.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AA’nın Editör Masası’nda dün yaptığı açıklamadaki “Rusya’yla Suriye konusunda üçlü mekanizma kuruyoruz” sözü her iki tarafın, hiç zaman kaybetmeden, hemen harekete geçtiğinin işareti oldu.

Çavuşoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Dışişleri, MİT ve TSK yetkililerinden oluşan bir heyet dün akşam St. Petersburg’a uçtu. Üçlü mekanizma ilk toplantısını bugün Rusya’da yapacak.

***

Suriye konusu, St. Petersburg’daki liderler zirvesinde diğer konularla birlikte değil, ayrıca görüşüldü. Bu şekilde Erdoğan ve Putin görüşmesi iki bölümden oluştu.

Birinci bölümde ekonomik işbirliği, Türk akımı, Akkuyu Nükleer Santralı gibi büyük projeler ele alındı.

Suriye sorununaysa taraflar ikinci bölümde, araya başka konuları katmadan ayrıca odaklandılar.

***

Türkiye ve Rusya’nın Suriye’yi diğer sorunlardan ayrı tutarak özel bir bölümde masaya getirmesi Batı’da dikkati çeken bir farklılık oldu.

Tabii merak edilen, iki ülkenin Esad’a bakışında bir yakınlaşma olup olmayacağı konusuydu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dünkü basın görüşmesinde buna ilişkin bir soruyu yanıtlarken, “Esed’e karşı pozisyonumuzda bir değişiklik yok” dedi ama arkasından şöyle bir ifade ekledi: “Suriye’de Esed’li bir siyasi geçiş süreci mümkün demek için henüz erken.”

Anlaşılan biraz daha zamana ihtiyaç vardı.

***

Ruslar, Suriye’de çözüm için Türkiye’yle kuracakları üçlü mekanizmanın olumlu sonuçlar vereceğine inanıyorlar.

Türkiye’nin NATO üyeliği nedeniyle askeri işbirliği mümkün görünmüyor ama bu durum Genelkurmay Başkanlıkları arasında iletişim kurulmasına engel değil.

IŞİD başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede istihbarat paylaşımına, bilgi alışverişine kim ne diyebilir ki?

***

ABD ve Avrupa’dan gelen ilk açıklamalar oldukça temkinli… ABD Dışişleri, Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşmasının, Washington’la ilişkilerinin zayıflayacağı anlamına gelmeyeceğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu da, Erdoğan-Putin görüşmesinin bölgede istikrara ve Suriye krizinin çözümüne katkı sağlayabileceği görüşünde.

***

Bundan böyle Amerika da Avrupa da, Türkiye-Rusya ilişkisini daha dikkatli ve daha yakından izlemeye çalışacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X