Türkiye’de 890 bin çocuk işçi var

Çocuk işçiliğin hem dünyada hem de Türkiye’de kanayan bir yara olduğunu belirten TESK Başkanı Palandöken, bu sorunla mücadelede aileler kadar iş yerleri ve işverenlere de büyük pay düştüğünü söyledi.

Türkiye’de 890 bin çocuk işçi var

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de çocuk işçiliğinin son dönemlerde göçler nedeniyle arttığını belirterek, ”6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi var” dedi. 

Palandöken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Baryaramı’nda yaptığı yazılı açıklamada, UNICEF iş birliği ile 10 ilde toplantılar yaparak farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

Çocukların küçük yaşta, eğitimlerini aksatarak, oyun oynayamadan, kendini tanıyamadan, ağır işlerde çalışmasının kabul edilemeyeceğini dile getiren Palandöken, ”Ülkemizde çocuk işçiliği maalesef son dönemlerdeki göçler sebebiyle arttı.

6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi var. Çalışan çocukların 292 bini 6-14 yaş grubunda bulunurken çocukların yüzde 44,7’si tarım, yüzde 24’ü ise sanayi alanında çalışıyor.

Bu durum hem dünyada hem de ülkemizde kanayan bir yaradır. Bu durumla mücadelede aileler kadar iş yerleri ve işverenlere de büyük pay düşüyor. Geleceğin ve toplumun mimarı olacak çocukların küçük yaşlarda bu durumla baş başa bırakılması asla kabul edilemez” diye konuştu.

BÜYÜK HASSASİYET GÖSTERİYORUZ

Çocuk işçiliğini bitirmede esnaf ve sanatkar camiasının büyük bir hassasiyet gösterdiğini savunan Palandöken, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı ilan edilen bu yılda esnaf ve sanatkar camiası olarak çocuk işçiliğine karşı büyük bir hassasiyet gösterdiklerini bildirdi. Palandöken, kuruluş kanunları uyarınca iş yerlerinde 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek öğretildiğine dikkati çekerek, günümüzde halen büyük bir kalifiye eleman eksikliği yaşandığını bildirdi.

UNICEF İŞBİRLİĞİNDE TOPLANTILAR

TESK’in çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda 10 ilde toplantı yaptığını aktaran Palandöken, her zaman olduğu gibi bu yıl da çocuk işçiliği konusunda farkındalık yaratarak mücadele ettiklerini ifade etti.

UNICEF ile iş birliğinde Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Hatay, Mersin, Adana, Ordu’da bilinçlendirme toplantılarının devam ettiğine işaret eden Palandöken, çalışma planlarında, çocuk işçilerin iş yerleri kanallarıyla izlenmesi, çocuk işçilerin ailelerinin sosyal koruma sistemine yönlendirilmesi, çocuk işçi olabilecek çocukların mesleki ve teknik eğitime yönlendirilmesi ve çıraklık yapan çocukların iş yerlerindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini hedeflediklerini belirtti.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X