Türkiye’den AB’ye geçen sığınmacılarda artış

Türkiye’den Avrupa Birliği’ne gelen sığınmacı sayısı yılın ilk 9 ayında yüzde 23 artarak 46 bin 546’ya ulaştı. Gelenlerin çoğunun Afgan, Suriyeli ve Iraklı olduğu belirtildi.

Türkiye’den AB’ye geçen sığınmacılarda artış

Avrupa Birliği (AB) sığınmacı sayıları ile ilgili bir ‘Durum Raporu’ yayınladı. Buna göre, 2019 yılının Ocak ve Eylül ayları arasında Türkiye’den 46 bin 546 sığınmacı Avrupa Birliği’ne gitti ve bu rakam geçen yıla göre yüzde 23 artışa tekabül ediyor. Gelen sığınmacıların daha çok Afganistan, Suriye ve Iraklı olduğu ve daha önce İran’da bulunan Afganların artan oranda AB ülkelerine geçiş yaptığı belirtildi.

Raporda ayrıca, sadece 23-29 Eylül haftasında 3 bin 710 sığınmacının Türkiye üzerinden Yunanistan’a giriş yaptığı belirtilirken, söz konusu rakamın 2016 yılında Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden bu yana bir rekor olduğu kaydedildi.

GERİ KABUL ANLAŞMASI…

Türkiye ile AB arasında 2016’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması, kaçak yollarla Yunanistan’a gelen sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilmesini, iade edilen her Suriyeli karşılığında da bir Suriyeli sığınmacının yasal yollardan Avrupa’ya kabul edilmesini öngörüyor. Bu çerçevede AB, Türkiye’den 72 bin kadar sığınmacıyı kabul edeceğini taahhüt etmişti. Avrupa Komisyonu’nun verdiği bilgilere göre, bugüne kadar yaklaşık 2 bin 400 Suriyeli Türkiye’ye geri gönderildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X