Türkiye’nin en kalitelisini yetiştiriyorlar! Ama bir şikayetleri var…

Türkiye’nin en kaliteli kirazı olarak bilinen ziraat 900 cinsi kirazların hasadına başlayan Bursalı çiftçiler para kazanamamaktan şikayetçi. 

Türkiye’nin en kalitelisini yetiştiriyorlar! Ama bir şikayetleri var…

Bursa’nın dağ ilçelerinde yetişen ve lezzeti ve iriliğiyle en çok tercih edilen kirazlar arasında bulunan ziraat 900 cinsi kirazların hasadına başlandı.

Kalitelerinin yurtdışına ihraç olduğu, çatlak ve kalitesizlerinin yurtiçinde satıldığı kirazın hasadına başlayan üreticiler, ellerinden 3-5 lira arasında alınan kirazın pazarda ve yurtdışında korkunç paralara satıldığını belirterek, bu durumdan şikayetçi oldu. 10 binlerce kiraz bahçesinin bulunduğu bölgede artan maliyetler ve fiyatların düşük olmasından yakınan üreticiler, böyle giderse kiraz ağaçlarını sökeceklerini belirtti. Kirazda parayı üreticinin değil aracının kazandığını belirten çiftçiler, fiyatın tamamen tüccarın elinde olduğunu söyledi. 

iha-20190624aw736791-7.jpg

Kaliteli olanlar yurtdışına gidiyor

Harmancık ilçesinin Çakmak köyünde kiraz hasadına başlayan üreticiler, sabah saat 07:00’de işe başlıyor. Akşam 17:00’ye kadar bahçede merdivenle çıktıkları ağaçlardan kirazları tek tek toplayan üreticiler, topladıkları bu kirazları kaliteli ve kalitesiz olmak üzere sınıflara ayırıyor. Kaliteli olanlar yurtdışına giderken, alt kalitede olanlar ise yurtdışında satılıyor. Ayırdıkları kirazları daha sonra tüccara götürüp satıyorlar. Kaliteli kirazlar kilosu 5 liradan satılırken, yağmurdan ve hava şartlarından zarar görmüş kirazlar ise 3 liradan satılıyor. Bir yevmiyeci günde 40 kilo kiraz toplarken, 100 lira yevmiye alıyor.

iha-20190624aw736791-4.jpg

“Böyle giderse bir iki yıl içinde burada kiraz ağacı diye bir şey kalmaz”

Sattıkları kirazlardan bekledikleri parayı kazanamadıklarını ifade eden Hasan Hüseyin Altın, “Bu yıl havaların yağışlı olması sebebiyle rekoltede düşüş var, bizim en büyük sıkıntımız pazar sıkıntısı. Ürettiğimiz hiç bir malı değerinde satamıyoruz. Köyümüzdeki kiraz ağaçlarının en az yarısı kesildi. Yarın biz de keseceğiz. Benim dönümde 5 bin lira maliyetim var, sattığım kiraz 4 bin lira. Bir işçinin yevmiyesi 100 lira. Günlük 40 kilo kiraz topluyor. Biz kirazı 3-5 lira arasında satıyoruz. Bu işten parayı kazanan aradaki tüccarlar. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Böyle giderse bir iki yıl içinde burada kiraz ağacı diye bir şey kalmaz. Daha önce köyümüzde çilek yetiştiriyorduk. Para kazanamayınca bunu ekmeyi bıraktık. Kiraza yöneldik. Şimdi bundan da para kazanamıyoruz. Biz direniyoruz. Bu işi bırakmıyoruz. Ama bize bırakın diyorlar. Biz ürettiğimiz kirazın fiyatının kaç lira olduğunu bilmiyoruz. Bu tamamen tüccarın insafına kalmış” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X