‘Türkiye’nin yaptıkları takdire şayan’

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için yaptıklarının takdire şayan olduğunu söyledi.

‘Türkiye’nin yaptıkları takdire şayan’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 51. Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada Ukrayna’da yaşayan insanlara borçlu olduklarını ifade etti.

Ukrayna’daki krizin askeri yollardan çözülemeyeceğini vurgulayan Merkel, ”Acı gerçek, bu askeri yollardan çözüm yok. Gerçekçi olmak lazım. Berlin Duvarı yapıldığında askeri bir seçenek hiç kullanılmadı. Biz prensiplerimiz ve çözüme olan inancımızla Doğu Almanya’da başarıya ulaştık” diye konuştu. 

Minsk anlaşmasının uygulanmasını sağlamak için de görüşmelerde bulunulduğunu ifade eden Merkel, Avrupa’nın güvenliğini Rusya ile sağlamak istediklerini, bunu Rusya’ya karşı yapmak istemediklerini bildirdi. Alman Şansölye, Ukrayna krizinde Rusya’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

Merkel, Avrupalılar olarak ortaklarıyla kendi değerleri ve Avrupa barışını sağlamlaştırmaya çaba harcadıklarını da kaydetti.

Avrupa’nın sınırlarının değiştirilemeyeceğini savunan Merkel, her ülkenin kendi geleceğine ancak kendi halkının karar verebileceğini ifade etti.

Ukrayna’nın askeri bakımdan güçlendirilmesi fikrine karşı çıkan Merkel, Rusya ordusunun bu şekilde yenileceği fikrinin doğru olmadığını belirtti.

Merkel, Putin’in kendi beklentilerine göre davranacağının garantisi olmadığını dile getirdi.

Suriye’de kimyasal silahların azaltılmasında Rusya ile işbirliği yapıldığına işaret eden Merkel, Suriye’de yaşanan krizin çözümünün gerçekten zor olduğunu, bu krizin yine Rusya ile çözülebileceğini savundu.

“Türkiye’yi takdir ediyorum”

Avrupa’nın güneydeki komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların kendilerini endişelendirdiğini kaydeden Merkel, sadece Suriye’deki iç savaşta 4 yılda 220 bin insanın hayatını kaybettiğini, binlerce kadın ve çocuğun şiddet mağduru olduğunu anımsattı.

Merkel, Türkiye ve Lübnan’ın Suriyeli mülteciler için yaptıklarının takdire şayan olduğunu vurguladı.

IŞİD’in Suriye ve Irak’ın istikrarına zarar verdiğini vurgulayan Merkel, Nijerya’daki Boko Haram örgütünün yaptığı terör eylemlerine dikkati çekerek bu gibi örgütlere karşı mücadeleye destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Almanya’nın yabancı savaşçılar için yeni yasalar çıkardığını hatırlatan Merkel, terörle mücadele için gerekenleri yaptıklarını kaydetti.

Afganistan’da hayat standartlarının iyileşmeye başladığını, ekonominin 2001’e göre canlanmaya başladığını anlatan Merkel, Batı’nın Afganistan’da bazı şeyleri başardığını ve artık Afganistan’da uluslararası bir terör tehlikesi bulunmadığını ifade etti.

McCain’den Almanya’ya eleştiri

Öte yandan ABD Senato üyesi John McCain, Alman TV kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamada, “Alman hükümetinin tutumuna bakıldığında, ya haberi yok ya da Ukrayna’da insanların katledilmesini umursamıyor’’ dedi.

Başbakan Merkel’i da eleştiren McCain, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez Avrupa’da bir ülkenin parçalanmasını mi izleyecek?’’ ifadesini kullandı.

McCain’in açıklamalarına tepki gösteren Hristiyan Demokrat Parti Genel Sekreteri Peter Tauber, ”Şansımıza kovboy gibi davranmayan bir başbakanımız var” ifadesini kullanarak, McCain’in özür dilemesi gerektiğini belirtti. 

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Merkel’in barış için çaba sarf ettiğini kaydetti.

Merkel, daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya geldi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X