TAHA TÜTÜNCÜ
“İş’te Kadın, İşte Güç” mottosuyla yola çıkan ÜÇGE Grup, Borçelik Teknik Akademi ve İŞKUR iş birliğiyle kadın çalışanlara üretim alanında istihdam sağlamak için proje lansman toplantısı gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasını yapan ÜÇGE Grup Şirketleri CEO’su Esra Güven kadın erkek eşitsizliğinin ülkede yarattığı dengesizliğe değindi. Güven, “Beyaz yaka kadın çalışanları olarak aslında olumsuz bir ortam görmüyorum. Asıl üzerinde durmamız gereken mavi ve gri yakada kadın çalışan sayımızın yetersizliği… Hem erkek çalışanlar hem de kadın çalışanlar ile el ele verdiğimizde bu sorunun en fazla 10 yıl içerisinde Türkiye’de ve globalde konuşmayacağımızı düşünüyorum. Şirket politikalarımız olarak çalışan erkeklerimizin eşlerinin iş hayatına katılımı için çalışanlarımıza farkındalık programları yapmalıyız ve eşlerine fırsatlar tanımalıyız. Özellikle günümüzde kadın çalışan sayısı ve yönetici sayısı artıkça şirketlerin yapısı değişecek” dedi. Yapay zekanın işe alım hizmetini yerine getirmesiyle cinsiyet ayrımcılığının ortadan kalkacağına değinen Güven, “Kadınlara en büyük tavsiyem hayatınızın hangi döneminde olursa olsun, önce siz kendinizi insan olarak tanımlayın ve bunu özümseyin, çevrenize hissettirin. Değişim önce insanın kendinde başlar, bırakın başarı ardından zaten gelecektir. Hep birlikte, İş’te Kadın İşte Güç diyerek, hayata değerli ve eşit bakmak için daha çok çalışmaya, daha çok üretmeye devam edelim” ifadelerini kullandı.
“KADIN İŞSİZLİĞİ ÜST SEVİYELERDE”
Ana sanayide faaliyet gösteren firmaların kadın istihdamını arttırma sorumluluğuna dikkat çeken ÜÇGE Mağaza Ekipmanları Fabrika Direktörü Taner Güler, “TÜİK verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranı maalesef %32 civarında. Geniş tanımlı kadın işsizliği ise %37 ile en yüksek kategorilerden biri olmaya devam ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nın raporlarına göre, şirketlerin mavi yakalı çalışan açığı ciddi boyutlarda. İmalat sanayindeki firmalar, vasıflı çalışan bulmakta zorlanıyor ve mevcut çalışanlarını elde tutabilmek için çözüm arayışlarına giriyor” dedi. Tüm bu zorluklara rağmen iki temel olguyu dikkate alarak projeye başladıklarını belirten Güler, “Kadınların istihdamdaki düşük payı ve nitelikli mavi yaka çalışan bulma zorluklarını göz önünde bulundurup bu projeyi başlattık. Kaynak işçiliği gibi özellikle de el becerisi gerektiren mesleklerde, ince motor beceriler önemlidir. Kadınların bu konuda çok daha başarılı olabileceğini deneyimledik ve bu alanda kadın istihdamını arttırmaya karar verdik. İlerleyen dönemde bu çabalarımızın meyvelerini alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
“KADINLAR KİLİT ROLDE”
Projenin hayata geçirilmesindeki temel amacın kadınların iş hayatındaki rolünü daha da güçlendirmek ve ülkedeki kadın istihdamını artırmak için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmek olduğunu söyleyen İnsan Kaynakları Direktörü Seda İncir, “İş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, sadece kadınlar için değil, tüm toplum için büyük bir kazanımdır. Kadınlar, hem ekonomik hem de toplumsal olarak güçlü bir Türkiye’nin inşasında kilit rol oynamaktadır. Bugün iş gücünün en önemli parçası olan kadınlar, yaratıcı düşünce, çözüm odaklılık ve liderlik vasıflarıyla her sektörde fark yaratmaktadırlar. Tüm şirketlerimizde cinsiyet eşitliğini teşvik etmek, kadın çalışanlarımızın gelişimini desteklemek ve onlara uygun çalışma koşulları yaratmak için sürekli çalışıyoruz” dedi.
26 yıl önce evine gelen kadın kaynakçının el işine hayran kalmasıyla kadınların da ağır sanayide çalışabileceğine inandığını söyleyen Borçelik İcra Kurulu Üyesi Baran Burat, “Son 10 senedir kadınlarımızı desteklemeye çalışıyoruz. Ekonomik bağımsızlığını kazanan kadınlarımız aile içinde olumlu etkiye yol açıyor. Bu etkinin de gelecek nesillere yayılacağını öngörüyoruz. Cinsiyet eşitliliğini dengelemek ve kadın istihdamını arttırmak bizim görevimizdir. Bu tür çalışmalara her zaman devam edeceğiz” diye konuştu.
“İŞKUR’DAN KADINLARA 25 BİN LİRA DESTEK”
İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen yaptığı konuşmada, “ Azimli kararlı, İSG kurallarına dikkat eden bir ekiple karşı karşıyayız. Bursa’da iş arayanların oranı %51’i kadın, %49’u erkek. Ancak işe yerleşme oranındaki durum ise %30’u kadın, %70’inin ise erkek olduğunu görüyoruz. Kadınlarımızın bu kadar az işe yerleşmesindeki sebep güvenli yuva istemeleri. Bu taleplere yönelik güvenli yuvayı ÜÇGE sayesinde hayata geçirmiş olduk. Bursa’da ÜÇGE sayesinde imalat sektöründe çalışan 329 kadınımız olmuş oldu. Kadınlara sağladığımız pozitif ayrımcılıklar doğrultusunda bir projemizi daha söylemek istiyorum. İmalat bölümünde çalışan kadınlara İŞKUR, 3 ay boyunca 25 bin lira aylık destek verecek. Aslında bu bir ödüllendirme gibi olacak” ifadelerini kullandı.