UİB rekora koşuyor

Bursa’da kurulu UİB’in aracılık ettiği ihracat yılın 11 ayında 30,2 milyar doları aştı. Birliğin Koordinatör Başkanı Baran Çelik, başarılı performansa dikkat çekerek, yıl sonunda tarihi zirvenin görüleceğini söyledi.

UİB rekora koşuyor

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla kasımda yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,08 artarak, 2,9 milyar dolar oldu. Bu rakam ocak-kasım döneminde ise yüzde 13,23 yükselişle 30,2 milyar dolara ulaştı. UİB bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artışla 2,4 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Birliğin 11 aylık performansı yüzde 12,46 yükselişle 26,2 milyar dolar oldu. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ise kasımda yüzde 5,2 artışla 112,4 milyon dolara, 11 ayda da yüzde 9,46 yükselişle 1,16 milyar dolara ulaştı.

MEYVE-SEBZEDE BÜYÜK ARTIŞ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), aylık bazda yüzde 4,24 artış hızı ile 48,2 milyon doları yakalarken, yılın 11 ayında ise yüzde 15,12 yükselişle 593 milyon dolara ulaşan ihracata aracılık etti. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) kanalıyla kasımda yüzde 46 artışla 18 milyon dolarlık, 11 ayda da yüzde 12,96 artışla 162,7 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi. Geçen ay yüzde 27,58’lik performansla 8,5 milyon dolarlık ihracat kaydı yapan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) üzerinden, ocak-kasım döneminde yüzde 12,76’lık yükselişle 120,8 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

LOKOMOTİF BİRLİKLERDENİZ

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, Birliğin başarılı bir performans ortaya koyduğunu belirterek, yıl sonunda rekor kırılacağını söyledi. Birçok olumsuz gelişmeye rağmen Türkiye’nin 2018’de ihracatta sıçrama yaptığını dile getiren Çelik, ”2018’de tüm zamanların rekorlarını kırarak, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarını yakalayacağız. 2019’un da ihracatta benzer bir yıl olacağını tahmin ediyorum. Türk ihracatının lokomotif birliklerinden biri olarak 2019’da ihracata omuz vermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

YAPISAL REFORM ETKİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verileri hatırlatan Baran Çelik şunları kaydetti: ”Türkiye’nin, ihracatı merkezine alan bir büyüme modeliyle hareket ediyor olması çok önemli. İhracat, ülkemizin ve bizlerin rakiplerimizle her alanda rekabet edebilmemize olanak tanıyor. Bu sebeple kalkınmamızı ve büyümemizi sürdürülebilir bir tabana oturtmak için ihracata daha fazla ağırlık vermeliyiz. Türkiye ihracatının bugünkü konuma gelmesinde ihracatı destekleyen yapısal reformlar büyük rol oynadı. Önümüzdeki yıl da benzer reformların devam etmesi çok önemli.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X