UİB’den ağustosta 1,5 milyar dolarlık ihracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ağustos ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,83 artışla 1 milyar 456 milyon dolarlık ihracat yaptı.

UİB’den ağustosta 1,5 milyar dolarlık ihracat

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), ağustos ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,83 artışla 1 milyar 456 milyon dolarlık dış satım yaptı.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta 2015 yılının başından beri süren dolar-euro paritesine bağlı düşüşlerin ağustosta da devam ettiğinin altını çizdi.

Yılın üçüncü çeyreğinden umutlu olduklarını dile getiren Sabuncu, UİB olarak pariteye bağlı düşüşleri dengelemek adına yeni pazarlara yönelik çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

“Üçüncü çeyrekte ihracatımızın artacağını düşünüyoruz”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenli olarak yapılan 2015 yılı ikinci çeyrek gerçekleşme ve üçüncü çeyrek beklenti eğilim anketi sonuçlarını da değerlendiren Sabuncu, sonuçlara göre üçüncü çeyrekte ihracatın artacağının düşünüldüğünü ve ihracatçının yeni büyüme modelleri beklediğini aktardı.

Sabuncu, küresel piyasadaki dalgalanmaların 2015’in ilk ayından bu yana devam ettiğine değinerek, şunları kaydetti:

“Bu durum ihracatçıların önünü görmesini engellese de bizler yeni fırsatlar aramayı sürdürüyoruz. Türk ihracatçısı olarak, üçüncü çeyrekte ihracatımızın artacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, inovasyonu merkezine alan, katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanmış bir büyüme modelinin benimsenmesinin de kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimize oldukça önemli katkı sağlayacağı kanısındayız.”

İran’ın dış ticaretteki öneminin her geçen gün arttığını belirten Sabuncu, “İran ile yapılan tercihli ticaret anlaşmasıyla TİM verilerine göre, Ocak-Ağustos 2015 döneminde İran’a yönelik ihracat artışı yüzde 18,4’tür. İran’ın dünyayla bütünleşmesinin Türkiye’ye olumlu etkileri olacak” ifadesini kullandı.

Birliklerin dış satım verileri

Kuruluş bünyesindeki birliklerden Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) ağustos ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 5,94 artışla 1 milyar 160 milyon dolar oldu. Sekiz aylık ihracatı ise yüzde 9,18 azalarak 11,9 milyar dolara düşen OİB’in 12 aylık ihracatı da 7,69 azalarak 18,3 milyar dolar oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) ihracatında da düşüş yaşandı. UTİB’in ağustos ayı dış satımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,09 düşüşle, 84,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 8 ayında ise yüzde 13,82 gerilemeyle 819 milyon dolar ihracat gerçekleştiren UTİB’in 12 aylık ihracatı, yüzde 9,36 azalmayla 1 milyar 279 milyon dolara indi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), geçen ay yüzde 7,39 azalışla 40,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin (UYMSİB) ihracatı da geçen senenin aynı ayına göre yüzde 50,69 azalışla 5,1 milyon dolar olarak kayıtlarda yer aldı.

UİB’in ağustos ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,83 artışla 1 milyar 456 milyon dolar olarak gerçekleşti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X