Ukrayna’da durum gerginliğini koruyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, “Ülkemiz ateşkes kararını uygularken, Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusunu top ateşine tutmaya devam ediyor” dedi.

Ukrayna’da durum gerginliğini koruyor

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov ile görüşen Klimkin, toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ülkesindeki durumun “gerginliğini koruduğunu” ifade etti.

Rus ayrılıkçıların saldırılarının haftasonu da sürdüğünü belirten Klimkin, şunları söyledi:

“Ukrayna’nın silahlı kuvvetleri ateşkes anlaşmalarının uygulanmasına sadık kalırken, yanıt olarak Donetzk ve Lugansk’taki teröristler tam 112 kez bize karşı ateş açtılar. Ülkemiz, Minsk’te verilen sözünü tutarak barışın sağlanmasını arzu ediyor.”

Ukrayna’da silahlı çatışmalara katılmak üzere etnik Bulgarların topluca silah altına alındığı yönünde basında çıkan haberleri yalanlayan Dışişleri Bakanı Klimkin, “Etnik azınlıkların arasında bu konuda herhangi bir orantısızlıktan söz etmek mümkün değil” dedi. Klimkin, Bulgar toplumunun bu konuda büyük duyarlılık gösterdiğini belirterek, “Ukrayna’da Bulgar kökenli 200 bini aşkın vatandaşımızın yaşadığını göz önünde bulundurarak, son yapılan seferberlikte sadece 20 Bulgar kökenli Ukraynalı silah altına alınmıştır” diye konuştu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov da 2008’den bu yana ilk kez bir Ukrayna Dışişleri Bakanının ülkeyi ziyaret ettiğini belirterek, “Ukrayna’nın, Bulgaristan’ın dış siyasi önceliklerinin arasında çok önemli bir yeri bulunuyor. Halklarımızın arasında coğrafi, dilsel, tarihi, kültürel ve dini yakınlığı var. Ayrıca yurt dışındaki en kalabalık Bulgar diasporası Ukrayna’da yaşıyor” dedi.

Daniel Mitov, ülkesinin Ukrayna’ya insani yardım yollayacağını belirterek, Bulgaristan’ın bu ülkede yaşayan soydaşlarına da yardıma hazır olduğunu söyledi. 

Basın toplantısına katılan Bulgaristan Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, kültür anıtlarının kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Bulgaristan’da ele geçirilen ve Ukrayna’ya ait olduğu tespit edilen iki tarihi kilise ikonunu Ukrayna Kültür Bakanlığı’na iade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, Bulgaristan temasları kapsamında Başbakan Boyko Borisov ve Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ile biraraya gelecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X