Ukrayna’da gerginlik tırmanıyor

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve hükümet birlikleri arasında çatışmalar yoğunlaştı.

Ukrayna’da gerginlik tırmanıyor

Cumartesi günü Rusya yanlısı ayrılıkçıların Mariupol’a düzenlediği öne sürülen bir dizi roket saldırısında 30 kişinin ölmesinin ardından, Ukrayna ordusu ülkenin doğu bölgelerindeki çatışmalarda da son 24 saat içinde 7’si asker en az 9 kişinin öldüğünü, 24 askerin de yaralandığı duyurdu.

Sözcü Vladislav Seleznyov, liman kenti Mariupol’e düzenlenen saldırıdan sonra ayrılıkçıların çatışmaların yoğunlaştığı Debaltseve’i kuşatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise ‘itidal’ çağrısı yaptı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi’nin dünkü acil toplantısında konuşan Poroşenko, Minsk’te Eylül ayında imzalanan barış anlaşmasının çatışmaların tek çözüm yolu olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ‘kapsamlı siyasi diyalog’ çağrısında bulundu.

Ayrılıkçıların lideri Aleksander Zakharçenko, birliklerinin stratejik öneme sahip Mariupol kentini tekrar almak için mücadele ettiklerini söyledi fakat ölüm olaylarından kendilerinin sorumlu olmadığını dile getirdi.

Poroşenko ise telsiz ve telefon konuşmalarından elde ettikleri kayıtların, saldırıların ardında ayrılıkçıların olduğuna işaret ettiğini belirtti. Kayıtların kime ait olduğu henüz bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilmedi.

Lavrov: Ukrayna anlaşmayı ihlal etti

Poroşenko, “Bu saldırı, maalesef Rusya’nın desteklediği teröristler tarafından düzenlenmiştir” dedi.

Ukrayna lideri ayrıca Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarına çağrıda bulunup Rusya üzerindeki ‘baskının artırılması için’ yeni yolların masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

Rusya ise çatışmalarda parmağı olduğu suçlamalarını reddediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Durum, Ukrayna ordusunun sürekli olarak yerleşim yerlerine ateş açarak Minsk anlaşmalarını ihlal etmesinin sonucudur” dendi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogerhini ile telefon görüşmesi yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB’nin Ukrayna’yı ‘kapsamlı bir siyasi diyaloga çekme’ çağrısında bulundu.

Geçen yıl Nisan ayında Ukrayna ordusu ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ülkenin doğu bölgeleri Luhansk ve Donetsk’te çıkan çatışmalardan taraflar birbirlerini sorumlu tutuyor.

Çatışmalarda 5000’den fazla kişi öldü, bir milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X