Ukrayna’da kanlı saldırı

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mariupol kentine ayrılıkçıların düzenlediği saldırıda 30 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ukrayna’da kanlı saldırı

Donetsk İl Emniyet Müdürü Vyaçeslav Abroskin, sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, bugün ayrılıkçıların Mariupol kentine saldırı düzenlediğini belirtti. 

 

Mariupol Belediye Meclisi Basın Sözcüsü Oleg Kalinin, yaptığı açıklamada, saldırıda ölenlerin sayının 30’a yükseldiğini, yaralı sayısının ise 97 olduğunu kaydetti. Kalinin, ölenlerin ikisinin, yaralıların ise beşinin çocuk olduğunu dile getirdi.

 

Savunma Bakanı Stepan Poltorak da, yaptığı açıklamada, Mariupol’a saldırı düzenleyen ayrılıkçılara ait 4 adet çok namlulu roket sisteminin konuşlandığı noktaların belirlenerek imha edildiğini ifade etti.

 

Öte yandan, Rus Novosti ajansı haberine göre, doğudaki ayrılıkçılar tarafından tek taraflı kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Donetsk’teki otobüs durağında ölenlerin anısına düzenlenen törende, Mariupol’a saldırı başlattıklarını dile getirdi.

 

Yatsenyuk BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması çağrısında bulundu

 

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, çok sayıda kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından ülkenin üst düzey emniyet, güvenlik, savunma ve istihbarat kurmaylarıyla yaptığı toplantıda, “Biz batılı ortaklarımıza ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine, Mariupol’daki saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması için sesleniyoruz” ifadesini kullandı.

 

Yatsenyuk, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ihlal etmekle birlikte, insanlığın ve uluslararası hukukun temellerini de çiğnediğini kaydetti.

 

Basının sadece görüntü almasının ardından, kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yatsenyuk, Mariupol’da meydana gelen saldırıya ilişkin Avrupa Birliği ülkelerinin sert ve hızlı tepkisini beklediğini ifade ederek, Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun (Suudi Arabistan’da) ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in de aralarında bulunduğu dünya liderleriyle bir araya geleceğini ve BM Güvenlik Konseyi toplantısının yapılması için girişimlerde bulunacağını kaydetti. 

 

Yatsenyuk, “Dünya, Ukrayna’ya, Avrupa’ya ve tüm dünyaya bir tehdit oluşturan saldırganı durdurmak için gereken her şeyi yapması gerekir” ifadesini kullandı.

 

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Savunma Bakanı Stepan Poltorak, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov ve ülkenin emniyet, güvenlik ve istihbarat birimleri üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, ayrıca video konferans ile bağlanan Mariupol Belediye Başkanı Yuriy Hotlubey’den kentteki durum hakkında bilgi aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X