Uludağ’da kestane hasadı başladı

Bursa’nın meşhur kestane şekerinin yapıldığı kestaneler Uludağ’ın eteklerindeki ağaçlardan toplanmaya başladı.

Uludağ’da kestane hasadı başladı

140 lira yevmiyeyle çalışan dokuyucular, 20-25 metre boyundaki ağaçlara çıkarak, ellerinde sopalarla hasat yapıyor. Dikenli bir kozanın içinde bulunan kestaneler yere düşünce toplayıcılar tarafından tanesi ayrılanlar toplanıyor. Dikenli kozasından ayrılmayanlar ise çuvallara konup üstü eğrelti otuyla örtülüyor. Burada 15 gün bekledikten sonra dikenli kozalarından ayrılan kestaneler satışa sunuluyor. 

“HASA

T BAŞLADI REKOLTE DÜŞTÜ”

Fidyekızık Kooperatifi Başkanı Ahmet Gültekin, 20 Eylül itibariyle erkenci çeşitlerde hasadın başladığını ancak rekoltenin düştüğünü söyledi. 15 yaşındaki bir ağacın 80 kilo ürün vermesi gerekirken bu yıl en fazla 10 kilo kestane verdiğine dikkat çeken Gültekin, “Bunun en büyük sebebi bal arılarının ağaçlarımıza verdiği zarar. Geçene yıl küçük boyları 5, büyük boyları ise 8 liradan satıyorduk. Bu yıl ise bu rakam 6 ile 10 lira arasında. Kestanenin yüzde ellisi ağacın üzerinden kendi düşüyor” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X