Uludağ’ın keçilerine bayram rağbeti

Bursa’da Keles, Orhaneli ve Harmancık gibi dağ ilçeleri ile Uludağ eteklerindeki üreticilerin yetiştirdikleri keçiler, dışarda doğal beslendikleri ve “organik” oldukları gerekçesiyle birçok vatandaşın kurbanlık tercihinde ilk sırada yer alıyor.

Uludağ’ın keçilerine bayram rağbeti

Baba mesleği olan keçi yetiştiriciliğini Keles yolundaki Dağakça Mahallesi’nde sürdüren 49 yaşındaki Himmet Yüktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün boyu ormanlık alanda gezen keçilerin, en yüksek yerlerden doğal beslendiğini söyledi.

 

Köyde keçi yetiştiriciliğinin neredeyse bitme noktasına geldiğini anlatan Yüktürk, ”Gençler bu mesleği pek istemiyor. Benim tek dileğim keçinin sütünün değerlendirilmesi için çalışmalar yapılması. Bir keçiden yem verilmediği zaman öğünde yarım kilo, yem verilirse bir kilo süt alınıyor. Mandıramız yok, sütü ve peyniri saklayamıyoruz. Sütü para etmiyor.” diye konuştu.

“Koyun yerine alternatif olarak keçi tercih ediliyor”

 

 Keçilerin özellikle bayram öncesi ilgi görmesinden memnun olduklarını dile getiren Yüktürk, şunları kaydetti:

 

“‘Geçen bayrama göre satışlarımız iyi çok şükür. 1,5 yaşında 20-25 kilogram eti bulunan bir keçiyi 550 liraya satıyoruz. 30-35 kilogram eti çıkan bir keçiyi 800 lira, 40-45 kilogram eti olacak hayvanı ise bin 200 liraya satıyoruz. Şu ana kadar kurbanlık 40 keçi satışı yaptım. Vatandaşlar koyun yerine alternatif olarak keçiyi tercih etmeye başladılar. Bu da birkaç aylık dönemde bizi mutlu ediyor.”

 

Doğal beslendikleri için “organik” olduğu gerekçesiyle birçok vatandaşın kurbanlıkta tercihini keçiden yana kullandığını anlatan Yüktürk, kent merkezinden birçok kişinin kurbanlık almak için Uludağ eteklerine çıktığını aktardı.

​”Bursa’daki keçi miktarı koyunun üçte biri”

 

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Başak Pehlivan da lezzetli eti ve fiyatlarının uygunluğu nedeniyle Uludağ eteklerinde doğal ortamda gezen keçilerin, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlardan ilgi gördüğünü söyledi.

 

Uzmanlar tarafından özellikle kalp damar sağlığı açısından tüketilmesi önerilen, etindeki kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre düşük olan keçilerin dağ eteklerinde temiz ortamda yetiştirildiğini belirten Pehlivan, Bursa’daki keçi miktarının koyunun üçte biri kadar olduğunu ifade etti.

 

Bu küçükbaşın sadece kurban bayramlarında kurbanlık olarak talep edilmesinin üreticilere fazla fayda sağlamadığını vurgulayan Pehlivan, özellikle sütünün değerlendirilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X