Üretici isyanda! Ürün bollaştı, fiyat sert düştü

Uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren ‘Bursa siyahı’nın hasadında 10’uncu gün geride bırakılırken, dün fiyat sert düştü.

Üretici isyanda! Ürün bollaştı, fiyat sert düştü

EKONOMİ SERVİSİ

13 Ağustos’ta kesimine, 15 Ağustos’tan itibaren de ihracatına izin verilen ve bir iki gün öncesine kadar bahçede kilogramı 10-12 liradan alıcı bulan ‘Bursa Siyahı’nın kilogram fiyatı tarlada dün 5 liraya düştü. Düne kadar 8 ile 12 lira arasında seyreden fiyatla yüzü gülen üretici, kara kara düşünmeye başladı. Önemli üretim merkezlerinden Gündoğdu’da üreticiler, yağmurların ardından havaların ısınmasıyla bollaşan ürünün fiyatının bir anda 5 liraya düşmesine isyan etti.

ARACILAR KAZANIYOR

Üretici Naci Koçer, Bursa’da ağaç sayısı en yüksek yerlerden biri olan Gündoğdu’da en kaliteli incirlerin üretildiğini hatırlatarak, ”Bir iki gün öncesine kadar dalından koparılan ürün çok değildi. Yağmurlar ve ardından havaların ısınmasıyla ürün olgunlaştı ve hasat arttı. İlk günlerde 10-12 liradan sattığımız ürünün fiyatı 5 liraya indi. Bu ihracatçının verdiği fiyat. Hal fiyatı 4 liraya indi. Buna karşın marketlerde ve pazarlarda Bursa siyah inciri 10 liradan satılıyor. Aracılar kazanıyor. Üretici ve tüketici mağdur oluyor” dedi. Gündoğdu köyünden bir başka incir üreticisi Necip Sert de, kısa sürede fiyatın 10-12 liradan önce 8 liraya ardından da 5 liraya düşmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, ”Mağdur durumdayız. Siyah incirin üreticiye maliyeti 3-4 lira. 5 liralık fiyat bizi kurtarmaz. Umarız sezon ortalamasında iyi rakam yakalarız” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X